Vlaamse Leeuw sluit voor het eerst 11 juli-viering af

© KH

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) heeft in zijn jaarlijkse 11 juli-speech in het stadhuis gepleit voor verdere staatshervormingen, en benadrukte dat het Brussels Gewest economisch afhankelijk is van Vlaanderen. Op het einde van de plechtigheid weerklonk voor het eerst de Vlaamse Leeuw. ''Een verkeerd signaal naar anderstaligen'', reageerde schepen Ans Persoons (SP.A).

"De zesde staatshervorming mag geen eindpunt zijn", zei Peumans in zijn speech. Meer zelfs, als "sterkste partner" in de Belgische constructie heeft Vlaanderen "het recht en de plicht om nog meer autonomie af te dwingen''.

Peumans haalde een studie van de universiteit van Namen aan, waaruit zou blijken dat jaarlijks een half miljard euro van Vlaanderen naar Brussel vloeit. ''Het hoofdstedelijke gewest hangt voor zijn economische welvaart af van Vlaanderen'', zei de Vlaamse parlementsvoorzitter. ''80 procent van de economische bedrijvigheid in het hoofdstedelijke gewest is gericht op de driehoek Gent – Antwerpen – Leuven.''

Michel en de Vlaamse Leeuw
Op het einde brak de 11 juli-viering met de traditie toen de ceremonie werd afgesloten met het zingen van de Vlaamse Leeuw, Dat blijft ook de komende jaren zo, liet Peumans weten aan brusselnieuws.be. Het idee kwam van Vlaams NV-A-parlementslid Kris Van Dijck.

''Ook de Walen zingen hun volkslied op hun feestdag'', zei Peumans. ''Charles Michel (MR) heeft me al laten weten dat hij de tekst van de Vlaamse Leeuw voor volgend jaar gaat leren, zodat hij mee kan zingen.''

De aanwezige politici van de andere Vlaamse partijen konden de nieuwe afsluiter minder smaken.

"Dat de Vlaamse Leeuw zou gezongen worden, was niet doorgesproken met het parlement. Dit is een soloslim van de parlementsvoorzitter", zei een anonieme bron aan persbureau Belga.

Brussels parlementslid Els Ampe (Open VLD) vroeg zich op Twitter af of ze op een 11 juli-viering was of op een partijcongres van N-VA.

Schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden Ans Persoons (SP.A) hield net voor Peumans een rede en zei daarin onder meer dat de Nederlandstalige Brusselaar er geen probleem mee heeft van taal te switchen.

Zij noemde de keuze voor de Vlaamse Leeuw ''een verkeerd signaal naar anderstaligen''. ''Het ligt in de lijn van de teneur van zijn speech om de Vlaamse Leeuw erna te zingen'', zei ze aan brusselnieuws.be. ''De tekst van het lied is nogal agressief.''

Bekijk ook de reportage van tvbrussel:

Eerste Vlaamse Leeuw op 11 juliviering
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?