Vlaanderen spendeert 1 miljard in Brussel

© Belgaimage
| Benjamin Dalle (CD&V), sinds 2 oktober 2019 Vlaams minister, bevoegd voor Brussel, Media en Jeugd in de regering-Jambon.

De Vlaamse overheid heeft in 2019 iets meer dan 1 miljard euro, of 5,19 procent van haar middelen, in Brussel gespendeerd. Dat blijkt uit het rapport van de Gemengde Ambtelijke Commissie Brussel (GACB).

De zogenaamde Brusselnorm gaat ervan uit dat Vlaanderen 30 procent van de Brusselse bevolking als haar doelgroep beschouwt. Omgerekend zou dus 5 procent van de Vlaamse middelen naar de hoofdstad moeten gaan.

In 2019, het meest recente jaar waarvoor gegevens beschikbaar zijn, werd dat percentage overschreden. Tussen 2012 en 2019 stegen de investeringen van Vlaanderen in Brussel met 249.267.045 euro. Het gaat om een stijging met 32,4 procent, hoewel het percentage van de Brusselnorm daalde van 5,38 procent tot 5,19 procent.

Het onderwijs nam het belangrijkste aandeel binnen deze stijging voor haar rekening, laat Vlaams minister bevoegd voor Brussel Benjamin Dalle weten. Sinds 2012 investeerde de Vlaamse Gemeenschap 171.623.000 euro extra in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel. Het aantal leerlingen steeg in die periode met 20 procent. "Deze cijfers tonen alvast aan de Vlaamse gemeenschap haar verantwoordelijkheid opneemt in de hoofdstad", zegt Dalle.

"Het succes van het Nederlandstalig onderwijs vertaalt zich ook jaar na jaar in extra investeringen. Politici die pleiten voor de afschaffing van de gemeenschappen moeten goed beseffen dit een aderlating zou zijn voor Brussel en de Brusselaars. De Nederlandstalige instellingen gefinancierd vanuit Vlaanderen zijn van uitmuntende kwaliteit en zijn een echte meerwaarde voor de Brusselaars."

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?