Voorstel Gatz om 'Brusselstem' in te voeren kan op weinig bijval rekenen

© Belga
17/05/2016

Nadat dinsdag N-VA reeds negatief reageerde op het voorstel van Vlaams minister van Brussel Sven Gatz (Open Vld) om de Brusselaars een tweede stem, een 'Brusselstem', te geven, kan het idee woensdag ook op weinig bijval rekenen bij SP.A en Vlaams Belang.

Gatz wil Vlamingen in Brussel de kans geven om naast hun "gewone" stem op een Nederlandstalige kandidaat vrijblijvend een extra stem op een Franstalige kandidaat uit te brengen. Franstalige Brusselaars zouden op hun beurt een "Brusselstem" kunnen uitbrengen op Nederlandstalige kandidaten. "Zo creëer je een nieuwe generatie politici die legitimiteit hebben in héél Brussel", meende de Open Vld'er. Gatz lanceerde het voorstel tijdens een debat met activist Dyab Abou Jahjah in het VTM-actuaprogramma De Meulemeester in Debat. Hij opperde het eerder ook al in BRUZZ.

Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) reageerde op dinsdag niet bijzonder enthousiast op het voorstel. “Het voorstel is niet realistisch en verzwakt de band met Vlaanderen. Gatz legt de beslissingsbevoegdheid over het Vlaams beleid in Brussel grotendeels bij de Franstalige kiezer. Als Brussel-minister zou Gatz de belangen van Brusselse Vlamingen net moeten behartigen. Vlamingen willen in Brussel kunnen rekenen op hun eigen instellingen, op hun eigen beleid. Dit voorstel gaat daar tegen in. Afvoeren, wat ons betreft.”

Het voorstel van Sven Gatz om een 'Brusselstem' in te voeren geeft Brusselaars de mogelijkheid om over het taalmuurtje te stemmen, maar het muurtje blijft jammer genoeg wel staan, zo vindt de sp.a fractie in het Brussels parlement. Sp.a Brussel meent dat de electorale muren tussen Vlaamse en Franstalige Brusselaars definitief gesloopt moeten worden. Al sinds 2009 pleit sp.a om, in de multiculturele en meertalige grootstad, echte tweetalige kieslijsten toe te laten zonder de bescherming van de Nederlandstalige minderheid op te geven.

"Het is jammer de diverse Brusselse bevolking bij de stembusgang in een taalgroep te wringen. Met één enkele druk van de elektronische pen is meteen de helft van het politieke spectrum van de kaart geveegd. Zou het niet logischer zijn, democratischer ook, en zeker inhoudelijk meer interessant om kiezers en kandidaten onder te verdelen volgens hun visie op de stad in plaats van volgens hun taal?", vinden Jef Van Damme, Fouad Ahidar en Elke Roex. "Hoe relevant is het voor deze kiezer dat de lijst is samengesteld uit personen die thuis Frans, Spaans of Turks spreken?"

Voor Dominiek Lootens (Vlaams Belang) komt het voorstel van Gatz erop neer dat er opnieuw meervoudig stemrecht wordt ingevoerd. In de praktijk zal die extra stem er volgens hem op neerkomen dat de Franstaligen in Brussel kunnen stemmen voor de facto francofone kandidaten op Nederlandstalige lijsten. Naar eigen zeggen wil minister Gatz met de extra Brusselstem een nieuwe generatie politici creëren, met legitimiteit in heel Brussel, stelt Dominiek Lootens: "Op die manier zal inderdaad een nieuwe generatie politici opstaan. Politici die in alles te vergelijken zullen zijn met de FDF-Vlamingen van voorheen: rabiate francofonen die zich voor de agglomeratieverkiezingen lieten verkiezen op zogezegd Nederlandstalige lijsten".

De Brusselse groenen zien het voorstel van Gatz ook al niet zitten. Zij verkiezen tweetalige lijsten. "De opdeling Frans - Nederlands is achterhaald in de superdiverse stad waarin we leven," zeggen Bruno De Lille (Groen) en Zoé Genot (Ecolo). "Ons voorstel maakt het kiezen ook transparanter en eenvoudiger. De burgers weten zo weer waarvoor ze stemmen en welke impact hun stem zal hebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni