Vuye en Wouters stoppen met politiek

© Bart Dewaele
| Hendrik Vuye en Veerle Wouters (V&W, ex-N-VA.)

Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters stoppen met politiek. Dat meldt Knack. De twee zetten met spijt in het hart een punt achter hun politieke carrière.

Vuye en Wouters kwamen allebei in 2014 de Kamer binnen als N-VA-verkozenen. In 2016 verlieten ze die partij, en sindsdien zetelden ze als de tweemansfractie Vuye&Wouters (V&W). Ze hoopten lang om hun politieke carrière ook na de verkiezingen van 26 mei voort te zetten. Ze mikten daarvoor onder meer op een samenwerking met het Vlaams Belang.

Ook een ‘Forza Flandria’ was een optie, “met iedereen erbij: wij, Jean-Marie Dedecker (nu N-VA), het VB, nog een paar ‘figuren’ met naam uit de Vlaamse rechterzijde en gewezen VB’ers zoals Frank Vanhecke”, leggen de twee uit in Knack. Maar Vlaams Belang stelde een veto tegen Dedecker.

Dedecker

Een derde optie was een samenwerking met Dedecker alleen. “Ik ben er zeker van dat wij met een lijst rond hem los over de kiesdrempel zouden gaan”, zegt Vuye. Maar de West-Vlaming koos uiteindelijk voor de N-VA. Volgens V&W kwam N-VA te weten dat ze gesprekken met Dedecker voerden, en werd Theo Francken (N-VA) op Dedecker afgestuurd om hem te overhalen.

Toen Dedecker besloot om in mei als onafhankelijke op de West-Vlaamse N-VA-lijst te staan, viel het doek voor Vuye en Wouters. “Helaas, het is voorbij”, klinkt het.

Brusselboek

Vuye en Wouters brachten vorig jaar nog een boek over Brussel naar buiten, waarin ze onder meer pleiten voor de afschaffing van de Vlaamse Gemeenschapscommissie VGC.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?