Wezembeek-Oppem gaat in beroep tegen beslissing Homans

Frédéric Petit (MR) gaat in beroep tegen de beslissing van Homans om hem niet te benoemen
Updated: 11-02-2019 - 10:30

Wezembeek-Oppem zal in beroep gaan tegen de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) om de burgemeester niet te benoemen. Dat zegt aangewezen burgemeester Frédéric Petit (MR) Het schepencollege van Sint-Genesius-Rode en dat van Linkebeek beraden zich over mogelijk beroep.

De afspraak was dat gouverneur Lodewijk De Witte de oproepingsbrieven voor de lokale verkiezingen zou sturen in het Nederlands. Vier faciliteitengemeenten stuurden op eigen houtje nog eens Franstalige en Nederlandstalige brieven, volgens een taalregister dat ze zelf hebben aangelegd. De gemeenten voelen zich gesterkt door de Raad van State.

Die gaf in twee arresten aan dat Franstaligen slechts één keer om de vier jaar moeten melden dat ze documenten onmiddellijk in hun taal willen ontvangen. De grote meerderheid van de Franstaligen deed dat ondertussen. Frédéric Petit van Wezembeek-Oppem is boos dat hij het nieuws via de media moest vernemen.

Beroep

"Volgens de arresten van de Raad van State zijn de brieven volstrekt legaal verstuurd", zegt hij aan Belga. "Mevrouw Homans respecteert de arresten niet, die de draagwijdte van de omzendbrief-Peeters beperken."

Petit kondigt aan dat hij, net als twee andere aangewezen burgemeesters, een beroep tegen de beslissing van Homans zal indienen bij de Raad van State.

Rode

In Sint-Genesius-Rode beraadt het schepencollege zich donderdag over eventuele juridische stappen tegen de beslissing van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) om Pierre Rolin (IC-GB) niet te benoemen tot burgemeester.

"We wachten het ministerieel besluit af om te zien wat haar precieze motivatie is," aldus Rolin. Hij zegt "zeer teleurgesteld te zijn over het feit dat de minister dit via de media bekend maakt zonder eerst de betrokken gemeentebesturen te informeren."

Linkebeek

In Linkebeek is eenzelfde geluid te horen. Aangewezen burgemeester van de faciliteitengemeente Linkebeek Yves Ghequière (Link@Venir) reageert voorlopig niet op het besluit van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) om hem niet te benoemen. Hij wacht het besluit van de minister af en wil dat eerst "grondig kunnen analyseren".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?