Winnaars en verliezers: de reacties (2)

Bettina Hubo, Christophe Degreef, Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
16/06/2010
De voorbije verkiezingen kunnen met recht en reden historisch worden genoemd. In het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde blijft MR de grootste en PS de tweede partij. Maar op de derde plaats staat N-VA, dat groter wordt dan in kartel met CD&V in 2007. Winnaars en verliezers uit de hoofdstad vertellen hoe het verder moet. In dit tweede deel: Karl Vanlouwe (N-VA), Steven Vanackere (CD&V), Bernard Clerfayt (FDF) en Piet Deslé (Lijst Dedecker).

Karl Vanlouwe (N-VA): 'Brussel moet als een stad bestuurd worden'

"De kiezer heeft duidelijk het beleid van CD&V en Open VLD afgestraft," zegt advocaat en Ganshorenaar Karl Vanlouwe. Zondag behaalde hij 2.687 voorkeurstemmen.

De Brusselse N-VA'er is duidelijk opgetogen met het resultaat. "Uiteraard is dat ook dankzij onze voorzitter, maar nog meer vind ik dat de kiezer een zeer duidelijk signaal heeft gegeven: 'Het kan zo niet verder.' Het immobilisme van dit land heeft gemaakt dat N-VA zo groot is geworden."

Het behoorlijke resultaat in de hoofdstad - meer dan CD&V, Vlaams Belang en Groen! - toont volgens Vanlouwe ook aan dat de Vlaams-nationalisten wel degelijk ideeën voor Brussel hebben. "Bart De Wever is verkeerd begrepen toen hij zei dat hij het Brussels Gewest wilde afschaffen. Wij willen dat Brussel als een stad bestuurd wordt, want de structuren van het Hoofdstedelijk Gewest voldoen niet meer. Te veel overheden, te weinig efficiëntie. Op die manier heb je een bestuurlijk waterhoofd. Dat willen we aanpassen: de stad opbouwen vanuit de gemeenschappen, en tegelijkertijd zorgen voor een stadsbestuur dat zich bezighoudt met het dagdagelijkse bestuur. We zeggen dit in het belang van Brussel. In de eerste plaats moet Brussel hervormd worden. Dat was de boodschap die we wilden, en willen, brengen over Brussel."

Over de te vormen regering wil Vanlouwe zich niet uitspreken. "We zien wel hoe het evolueert. Vlaanderen en Wallonië hebben allebei sterke signalen gegeven, elk op een andere manier. Het zou dom zijn dat in beide gevallen te ontkennen."

Vanlouwe heeft overigens niet de meeste voorkeurstemmen als Brusselaar op de N-VA-kamerlijst. Sara Rampelberg behaalde 4.236 voorkeurstemmen, Linda Mbungu-Dinkueno 4.101 en Brussels parlementslid Paul De Ridder 3.118.

Steven Vanackere (CD&V): 'In B-H-V hebben we de meubels nog gered'

"We mogen als groep redelijk tevreden zijn in Brussel-Halle-Vilvoorde, als we de totale resultaten van CD&V bekijken," stelt Steven Vanackere (CD&V).

Vanackere is vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen in de ontslagnemende regering; in B-H-V trok hij de CD&V-lijst voor de Kamer. Hij kreeg 18.695 voorkeurstemmen. "In B-H-V hebben we de meubels nog gered, we hebben toch twee zetels in de Kamer. Met 17,3 procent komen we op een score die het gemiddelde evenaart, terwijl andere kieskringen als Leuven erger hebben geleden en zetels hebben verloren. Alle commentaren op het resultaat van CD&V niet te na gesproken, moeten we vooral erkennen dat N-VA een grote vooruitgang heeft geboekt. Maar die overwinning heeft veel schade berokkend."

Op een cruciaal moment is het fout gegaan voor CD&V, waardoor de kiezer het geloof in de partij is kwijtgeraakt. Waaraan is dit te wijten? Vanackere: "CD&V heeft lang als enige het werk van de regering willen verdedigen. We zaten op het spoor om betere budgettaire resultaten te boeken. Toen is alles terzijde geschoven omwille van het communautaire, en op dat vlak is onvoldoende vooruitgang geboekt. Door die klemtoon is de evaluatie van de afgelopen drie jaar hard geweest voor ons."

Wat er dan de volgende weken te doen staat? "Het zal maar stap voor stap kunnen gaan. Snelheid doet niet ter zake, welke nieuwe deadline we ook te horen krijgen (bijvoorbeeld de 1 september van Open VLD-voorzitter Alexander De Croo, red.) . Wat we nodig hebben, is een stabiele en sterke regering. Inmiddels is het belangrijkste dat België het voorzitterschap van de EU volwaardig opneemt, en daarin wil ik als uittredend minister mijn verantwoordelijkheid opnemen. Ik concentreer me daarop, en ben vooralsnog niet bezig met wat daarna komt."

Bernard Clerfayt (FDF): 'Confederalisme bedreigt België'

Voor de verkiezingen had ontslagnemend staatssecretaris en titelvoerend burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt nog een persoonlijke brief rondgestuurd in zijn gemeente. "Vlaanderen eist confederalisme, en dat bedreigt het voortbestaan van ons land."

"En daar blijf ik bij," zegt de FDF'er (16.483 voorkeurstemmen) in erg goed Nederlands. "Want confederalisme betekent dat je eerst het land moet splitsen en dan opnieuw onderhandelt over wat je samen wilt doen."

Clerfayt vindt het resultaat ambigu. "Beter dan in 2009, slechter dan in 2007. Maar we voelen ons gesterkt doordat heel wat mensen op onze lijst die zich inzetten voor de rechten van de Franstaligen in de Rand, veel stemmen haalden." Toch is hij ongerust over de winst van N-VA. "In Brussel is niemand de mening toegedaan dat het Gewest weg moet," meent Clerfayt. "De nieuwe regering moet meer middelen inzetten om de veiligheid en de strijd tegen armoede te waarborgen. Er kan dan wel," voegt de FDF'er eraan toe, "gepraat worden over het overhevelen van bepaalde bevoegdheden."CD

Piet Deslé (Lijst Dedecker): 'Zwaar getroffen door tsunami van N-VA'

LDD valt van vijf zetels terug naar één parlementszitje. Jean-Marie Dedecker heeft inmiddels zijn vertrek als voorzitter aangekondigd, en de partij krijgt ook een nieuwe naam. "Als kleine partij zijn we bijzonder zwaar getroffen door de tsunami van N-VA," zegt woordvoerder Piet Deslé. "We zullen het accent verleggen van het federale naar het Vlaamse niveau, waar we nog altijd acht gekozenen hebben."

Deslé behaalde 1.230 voorkeurstemmen in Brussel-Halle-Vilvoorde. "Het was mijn eerste echte campagne. Het had natuurlijk beter mogen zijn, maar het is zoals het is. In alle districten zijn we de helft kwijt." In Brussel gaat het onlangs vernieuwde bestuur zich vooral richten op de gemeenteraadsverkiezingen. "We willen zoveel mogelijk lijsten presenteren. Dat wordt een krachttoer."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni