Zin om te stemmen bij Europese jongeren verschilt per land

© Camille Gonzalez Gutierrez
| De leerlingen van 6 Onthaal en Public Relations.

Op de European Matinee in het gemeentehuis van Schaarbeek hebben leerlingen van GO! atheneum Emanuel Hiel de resultaten van een enquete over first time voters in Europa voorgesteld. Daaruit blijkt dat de zin om te gaan stemmen op 26 mei nogal verschilt van land tot land.

De scholieren hebben 947 jongeren tussen de 17 en 20 jaar uit 22 EU-landen bevraagd over de opkomende Europese verkiezingen. Om jongeren te benaderen in verschillende landen gebruikten zij het eTwinning platform, een databank met gegevens van Europese scholen.

Verrassende resultaten

België scoort met 80 procent het best op vlak van jongeren die effectief zullen stemmen, niet verwonderlijk voor een land met stemplicht. In Nederland scoort men met 50 procent die waarschijnlijk niet gaat stemmen, het slechtst. “Het  heeft mij verrast dat bepaalde jongeren niet de intentie hebben om te gaan stemmen op 26 mei,” vertelt leerlinge Nora Yakoub. In Denemarken (37 procent) en Estland (36 procent) lijkt een groot percentage ook niet te gaan stemmen. 

Bij leerkracht Marita De Neve klinkt de verrassing anders. “Maar liefst 83 procent van de respondenten is van mening dat als er meer jongeren in het parlement zouden zitten, er meer aandacht zou zijn voor onderwijs,” vertelt ze. “Het feit dat onderwijs blijkbaar toch heel belangrijk is voor de jongeren, heeft mij aangenaam verrast.” 

Uniforme meningen

Over het algemeen zijn de verschillen van de resultaten tussen de jeugd in ons land en die van de 22 andere Europese landen vaak amper te zien. Bij de stelling 'Vind je dat je andere jongeren moet aanmoedigen te gaan stemmen?' was het antwoord in alle landen duidelijk een ja bij meer dan 70 procent van de respondenten. Ook over de stelling 'Waarom kies je een bepaalde partij?' was het winnende antwoord met 74 procent: 'omdat de ideeën van de partij met die van mij overeenstemmen'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?