Restaurant: Brasserie Ploegmans

Op veelvuldig aanraden van mijn vrienden heb ik met mijn vriendin Isabelle een bezoekje gebracht aan Brasserie Ploegmans in de Hoogstraat.

Het restaurant opende drie jaar geleden in een oude bistro uit de late jaren 1920. Het decor is zo flamboyant, met zijn echt antieke houtwerk, zijn spiegels met geslepen randen, zijn authentieke tegelvloer en zijn reclame op geëmailleerde borden dat je je afvraagt waarom het niet meer volk over de vloer krijgt. Toen we rond 20.00u aankwamen was er vrijwel niemand, maar alleen voelden we ons niet.

De service verliep aangenaam en ontspannen. Een beetje te ontspannen misschien, aangezien de babbelzieke obers de neiging hadden ons te vergeten. Maar je voelt je hier alsof je thuis bent. Brasserie Ploegmans is een Belgische taverne die alle klassiekers aanbiedt: tomaat met garnalen, ossentong, filet americain, karbonades, stoemp… Isabelle wilde een ovenschoteltje met slakken (€8,50) uitproberen, waarvan ik niet heb geproefd, moet ik toegeven.

Omdat mijn plichtsgevoel zijn grenzen heeft, en die grenzen net ophouden vóór die kleine zwarte en verharde wezentjes badend in hun eigen looksausje. Maar ik heb me geïnformeerd aan de overkant van de tafel en die slakken bleken heerlijk te zijn. Ik heb ook genoten van mijn mergpijpen (€9,50) die goed heet werden geserveerd met gehakte peterselie, grof zout en kleine tomatenblokjes.

Na die smakelijke en ietwat vreemde gerechten hebben we nog een fazant op Brabantse wijze (€17,50) besteld. Die was heel mals en smakelijk met zacht witloof en een mooie geparfumeerde, licht opgeroomde saus. De sole meunière (€24,50) was mooi maar had iets te lang gebakken (Isabelle deelde die mening niet) en werd geserveerd met een sauskommetje met gesmolten boter en een goede huisgemaakte puree.

Intussen vulde het restaurant zich met inwoners van de wijk en afgewezen klanten van de naburige restaurants die in Brasserie Ploegmans een warm onderdak zagen. We schoven de desserts terzijde en sloten af met koffie die, om een of andere duistere reden werd aangeboden door het huis. Misschien niet echt een onvergetelijke avond, maar wel een om niet te vergeten.

:: Brasserie Ploegmans, Hoogstraat 148, Brussel, 02-503.21.24,
gesloten op zondag (avond), maandag en feestdagen (behalve weekend)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel