Balls & Glory trekt weg uit Lakensestraat

© B&G
| Geen gehaktballen meer in het pand aan de Lakensestraat, waar ook café Flamingo huist.

Aanstaande maandag sluit de vestiging van Balls & Glory aan de KVS in de Lakensestraat de deuren. Het gehaktballenrestaurant wordt samengevoegd met de vestiging vlak naast de Beurs. Maar oprichter Wim Ballieu heeft daarmee ook een ander doel voor ogen: nieuwe vestigingen openen in de bovenstad.

“Ik vind het doodzonde, want ik ben smoorverliefd op het interieur van het pand”, zegt Ballieu aan onze redactie. En toch zal de eerste Brusselse vestiging van Balls & Glory, dat drie jaar geleden eerst als pop-up zijn intrek nam in het pand waar ook café Flamingo huist, op maandag 5 maart de deuren sluiten.

“De zaak deed het, als uit de hand gelopen pop-up, ongelooflijk goed. Maar het was niet altijd gemakkelijk om te managen en ook niet altijd even duidelijk voor klanten, zo’n twee vestigingen op 900 meter van elkaar”, verklaart Ballieu de beslissing. “En we hebben ons aan de KVS, opnieuw door dat prachtige pand, misschien iets te veel laten verleiden om te veel restaurant te willen zijn. Balls & Glory is in essentie een dagschotelrestaurant 2.0, met een beperkt aantal plaatsen, waar je snel en goed eet. We moeten trouw blijven aan dat DNA.”

Op zoek naar franchise-partner

Toch speelde Ballieu eerst met het idee om net aan de Lakensestraat uit te breiden en de centrale keuken van Balls & Glory daar onder te brengen. “Ik heb vaak smachtend richting Nicolay (de eigenaar van het pand en de man achter café Flamingo, red.) gekeken, maar dat is er uiteindelijk niet van gekomen. Nu, de buurt heeft een café zoals de Flamingo wel nodig, dus ik begrijp dat volledig.”

En dus wordt alles geconcentreerd aan de vestiging net naast het Beursgebouw. Daar deelde Balls & Glory tot voor kort de locatie met een filiaal van The Foodmaker, maar Ballieu en co nemen sinds oktober vorig jaar het hele pand in. “Al kan het zijn dat we dat deel opnieuw onderverhuren”, klinkt het. Ballieu wil immers een zelfstandige uitbater vinden voor het restaurant aan de Beurs, om zo de handen vrij te hebben om zelf nieuwe vestigingen in Brussel te openen. En daarbij kijkt de kok vooral naar de bovenstad. “We zoeken een franchise-partner in Brussel om te kunnen uitbreiden. Ik droom van locaties in Etterbeek of Elsene, aan het Jourdanplein of Baljuw bijvoorbeeld.”

1505_balls-glory_c-saskia_vanderstichele.jpg
'Balls & Glory is in essentie een dagschotelrestaurant 2.0'

Café Flamingo breidt uit

In het pand aan de KVS had Balls & Glory ook een eigen ‘academy’, met kookworkshops. Die zullen voorlopig bij de chef thuis aan de Mariemontkaai plaatsvinden. “Op 15 maart staat er al een nieuwe workshop gepland over Brusselse stoemp, waarbij we ook samenwerken met het atelier Groot Eiland”, licht Ballieu al een tipje van de sluier op.

Dan rest nog de vraag wie de leegte zal opvullen die Balls & Glory achterlaat aan de KVS. “Café Flamingo zal opnieuw het hele pand innemen”, laat Frederic Nicolay aan onze redactie weten. “Er zullen ook wat nieuwigheden zijn, maar daar zijn we nog niet 100 procent uit.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?