review

Brasserie Jules: Een droom van een brasserie

© Saskia Vanderstichele
Onze score

Zijn brasserieën een moeilijke soort? In alle geval niet in Evere, waar Brasserie Jules toont hoe je van kwaliteit ook iets kan maken dat populair en toegankelijk is.

We kunnen het niet genoeg zeggen: het restaurantwezen is niet gebaat bij improvisatie. Het gaat om een echt metier dat aandacht voor het kleinste detail vereist. En net op dat vlak heeft Brasserie Jules in Evere met veel meesterschap een overdonderende indruk op ons nagelaten tijdens een voorbeeldige lunch.

Sfeer

In eerste instantie viel de tot in de puntjes afgewerkte inrichting op, waar niets aan het toeval werd overgelaten. De sfeer put uit naakte bakstenen muren, blankhouten lambrisering en geruit tegelwerk en weet die elementen samen te voegen zonder kil over te komen.

Zelfs de technische kokers waaraan verspreid in de ruimte lampen ophangen, voegen toe aan de gezellige sfeer. Achter de bar wordt een deur weggestopt door een mooi gordijn, een heel eenvoudige ingreep die veel doet voor de sfeer.

Piekfijn

In het hart van die warme, tijdloze omgeving bewogen zich twee mannen in de zaal, van wie we ons verbeeldden dat het om de patrons ging. Ze werkten nauwkeurig en discreet, en met veel oog voor timing: ze namen de bestelling op, dienden de gerechten op en ruimden de tafel af precies op het moment dat dat hoorde te gebeuren. Voor 13 euro probeerden we de dagsuggestie: spinaziestoemp met worst.

Een klassiek gerecht dat zonder enige scrupules slordig in elkaar geflanst had kunnen worden, maar het tegendeel bleek hier waar te zijn. Het bord zag er piekfijn uit. De puree bevatte een genereuze hoeveelheid verse spinazie. Kruiden maakten de bereiding af: oesterblad voor een jodiumtoets en cresson voor een groenteaccent.

Details

De worst was perfect gebakken, en ging vergezeld van een vleessaus die het geheel lekker en toegankelijk maakte. We wisten ook de portie te appreciëren: we verlieten de tafel verzadigd maar niet met een zware maag. Wat de dranken betreft: de wijnkaart bevatte een vrij klassieke selectie, maar bood wel een mooie greep uit de verschillende regio’s van Frankrijk, Spanje, Italië en Argentinië.

Nog een laatste detail: zelfs op het middaguur voorziet Brasserie Jules in enkele tafeltjes voor mensen die louter een glas willen drinken. Dat is zeldzaam genoeg om vermeld te worden.

> Brasserie Jules, avenue Jules Bordetlaan 104, Evere
ma/lu/Mo > vr/ve/Fr 11 > 22.00, za/sa/Sa 17 > 22.00

De Ronde: Evere

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente EVERE.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?