review

Resto: Holy Smoke

© Saskia Vanderstichele
| Holy Smoke
Onze score

‘You love meat…we smoke it!’ Met die catchy slogan verleidt Holy Smoke vleesliefhebbers in de hoofdstad. Zonder twijfel het opwindendste concept van het moment. 

Holy Smoke is het verhaal van een Frans koppel dat gek is op de Verenigde Staten, en dat het lumineuze idee had om het beste van Texas in een valies te stoppen en mee te nemen naar Brussel, eerst via een foodtruck, daarna via een restaurant. Tegenwoordig lopen vele foodies warm voor dry-aged vlees – waarvan de prijzen vaak de pan uit swingen – maar Holy Smoke scoort met een vleesformule die die tegelijk betaalbaar is en qua smaak zijn gelijke niet kent – als je tenminste van varken en rund houdt.

Alles draait om een soort van barbecue die immens populair is in Texas. Daar gebruiken ze pits, enorme grillovens waarop het vlees bakt bij een lage temperatuur, vaak uren- en soms zelfs dagenlang.

Ziel van Texas

Kan je de ziel van ‘Southern BBQ’ exporteren naar België? Die vraag wordt beantwoord op het moment dat we de deur openduwen van dit etablissement tegenover de Hallepoort: nog één tafeltje vrij. Dat enthousiasme is begrijpelijk, want de geest van Texas waart hier waarlijk rond.

De zaakvoerders hebben uit de States een van die reusachtige pits laten overkomen, en die geeft cachet aan deze plek. Daarrond tekent zich een ruwe ruimte af, zonder tierlantijntjes: bakstenen muren, een bar uit snelbouwsteen, een betonnen vloer. Het tweede sterke punt is de ontvangst. De ploeg lijkt niet gepokt en gemazeld op de hotelschool: ze biedt geen geformatteerde service, maar straalt vriendelijkheid en spontaniteit uit. Geweldig.

Artinasaal

Maar dat zou allemaal niet van tel zijn als Holy Smoke niet garant stond voor onberispelijke gerechten. Onze aanrader? Kies voor de brisket (€21), een borststuk van Black Angus-rund dat twintig uur heeft liggen roken. Een genot dat op de tong smelt, geserveerd met pickles, maïsbrood en koolsla. En niet te vergeten: aardappeltjes die vier uur lang kookten, en geserveerd worden met koriander, look en zonnebloempitten – veel origineler dan de typische frietjes.

En wat drinken we daarbij? Artisanale Brusselse bieren, natuurlijke wijn, cocktails… Maar eigenlijk moet je hier opteren voor een Knob Creek-bourbon (10 euro voor 5 cl) als je helemaal wilt opgaan in de road trip waaraan je begonnen bent.

> Holy Smoke. Hallepoortlaan 9-10. Sint-Gillis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?