Resto: I Monticelli

Onze score
Liefhebbers van buitengewone adresjes kennen I Monticelli al langer. Gedurende enkele jaren huisde dit ‘restaurant’ – is het er wel echt een? – in een hoekpand in Sint-Gillis, gevuld met enkele voetbalaffiches, meubilair recht uit een doordeweekse taverne en een gehavende biljarttafel.

Onder die droeve verschijning school verrassend genoeg een uitmuntend adresje. Enkele maanden geleden verhuisde het restaurant naar Ukkel.

Een daad die door heel wat klanten als verraad werd beschouwd. Maar heeft de ziel van de plek de verhuis doorstaan? Het antwoord is ja. Hoe ze daarin geslaagd zijn? Omdat I Monticelli - lees: de Monticelli, meervoud! - is gebouwd op zeer gezonde fundamenten: familie.

Chef Michaël, met zijn postuur van een rugbyspeler een indrukwekkende kerel, wordt omringd door zijn vader, broer en immer glimlachende zus. Michaël haalde zijn recepten bij zijn grootmoeder uit de Abruzzen - de verrukkelijke gnocchi! - en hij bedient er zich van om een spannende Italiaanse keuken uit te bouwen die niet terugdeinst voor olijfolie en peper.

De kaart is vrij beknopt en vertrekt altijd van eersteklasproducten. Zoals Michaëls pittig gekruide rundercarpaccio: een brutale slachtpartij als een tackle waaraan punten puntkoraal - een Italiaanse chicoreisoort - wat bitterheid toevoegen.

Met opgewonden smaakpapillen bestelden we ook een romige burrata die perfect paste bij de huisgemaakte focaccia. Als hoofdgerecht kregen we een tagliata di manzo, schijfjes rundvlees opgediend met onvergetelijke frietjes van polenta, op smaak gebracht met grof zout. Voor het dessert hadden we geen plaats meer, maar nagerechten zijn sowieso niet het sterke punt van dit restaurant, dat er wat beschaafder uitzag dan vroeger.

Wat ontbrak er dan voor een viersterrenquotering? Niet veel. We kunnen het houden op een bedenking bij de drankenkaart: een ander bier dan Jupiler uit het flesje en vooral een wijnkaart op het niveau van de Italiaanse keuken en terroirs zouden hier niet misstaan.

adres: Edith Cavellstraat 157, Ukkel, 02-534.35.85
open: ma > vr: 12 > 15.00 uur en 19 > 23.00 uur + za: 19 >23.00 uur

02 534 35 85

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Cultuurhuizen maken een vuist
  • Ibrahim Ouassari van MolenGeek wordt bestuurder bij Proximus
  • Frédéric Van Malleghem (Cambio): 'Tegen auto zijn is beetje belachelijk'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Stripmuseum: 'We willen een draaischijf zijn in Belgische stripscene'
  • Chassol lâche son imagination débridée sur Bruxelles
  • Ichraf Nasri on Political Body II
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement