Resto: PhoPho

© Saskia Vanderstichele
Onze score
Pho maakt deel uit van onze top 10 van beste gerechten ter wereld. Nog nooit van pho gehoord? Een kleine introductie voor hen die wat minder thuis zijn in de wereldkeuken.

Pho is het nationale gerecht van Vietnam, dat daar op elk uur van de dag kan worden verorberd. De soep is een bouillon met stukken rundvlees, rijstnoedels en kruiden. Talrijke geschiedkundigen voeren pho terug tot de Franse pot-au-feu - de Fransen zijn ongeveer honderd jaar in het land geweest, van 1858 tot 1954.

In handen van de Vietnamezen is de Franse specialiteit sterk getekend door Chinese invloeden - met 1.000 jaar aanwezigheid in het land, heeft China sterk zijn stempel gedrukt op de Vietnamese keuken.

Vandaag bestaan er honderden verschillende recepten van dit veranderlijke gerecht. Puristen verdedigen een versie van deze populaire soep waarvan het succes afhangt van de kwaliteit van de bouillon op basis van botten - over het algemeen runderribben -, uien en wortelen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen pho uit Noord-Vietnam, die meer zout bevat, en pho uit het zuiden, die zoeter is en Thaise basilicum bevat.

Van dat gerecht, dat misschien wel eenvoudig lijkt, maar in werkelijkheid behoorlijk complex is, serveert PhoPho een uitstekende versie, bomvol smaken, voor 7 euro - gekruid met steranijs en gember.

Een glimlachende pho-meester, met een persoonlijke visie maar neigend naar een noordelijke benadering (lees: gepeperd en licht pikant), laat de soep acht uur op het vuur pruttelen. Zoals in Hanoi, wordt de kom soep vergezeld door een schoteltje met citroenkruid, basilicum, wat sojascheuten, een limoenkwartje en een schijfje rode peper. Uitmuntend! Dat alles krijg je geserveerd in een soort nieuwerwetse cafetaria in levendige kleuren die volkomen in harmonie zijn met deze gezonde street food.

adres: Vredestraat 27, Elsene, phophobelgium@gmail.com, www.phopho.be
open: 7/7, 11 > 23.00 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Apolline Vranken (Matrimony Days): 'Brussel is een stad door en voor mannen'
  • Metingen CurieuzenAir beginnen deze week
  • Léo Moulin zat negentig jaar geleden in een Italiaanse cel
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • De beren gieren: jazztrio vindt rust
  • Now we are: le théâtre Le Rideau déborde sur le quartier
  • Customs & Borders: decoratelier becomes a free zone
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement