| De schrijf-ze-VRIJdagactie keert jaarlijks terug naar het centrum van de stad (archiefbeeld)

100 meter lange schrijftafel in centrum voor Schrijf-ze-VRIJdag

© Belga
26/10/2018

Met een honderd meter lange schrijftafel gaan leerlingen van het Brusselse Maria-Boodschaplyceum vrijdag een deel van het centrum inpalmen om brieven te schrijven voor Schrijf-ze-VRIJdag van Amnesty International. In totaal nemen in Vlaanderen zowat 100.000 jongeren uit ongeveer 550 scholen deel, meldt de mensenrechtenorganisatie. Het thema is dit jaar 'mensen die opkomen voor mensen die opkomen voor mensen'.

De Schrijf-ze-VRIJdag focust dit jaar op verdedigers van de mensenrechten. De jongeren gaan onder meer brieven schrijven naar de Egyptische president al-Sisi en hem vragen om mensenrechtenadvocate Azza Soliman niet op te sluiten. Zij riskeert momenteel vijftien jaar cel omdat ze opkomt voor slachtoffers van verkrachting en huiselijk geweld. Daarnaast wordt nog aandacht besteed aan drie andere vrouwelijke mensenrechtenactivisten: Atena Daemi uit Iran, Vitalina Koval uit Oekraïne en Bertha Cáceres uit Honduras.

In het kader van de actie gaan de leerlingen van Maria-Boodschaplyceum in het centrum van Brussel een 100 meter lange schrijftafel plaatsen: vanaf de schoolpoort in de Moutstraat tot op de Oude Graanmarkt. De straat is ook aangekleed met een rode loper en een podium waar de jongeren zich muzikaal kunnen uitleven.

Duizend jongeren doen mee

In de loop van de dag zullen er zowat duizend jongeren tussen 10 en 18 jaar brieven schrijven, onder wie ook leerlingen van nabijgelegen scholen. Voorts komt ook het Antwerpse hiphopduo SLM optreden op het evenement in het centrum van Brussel. Die groep bezoekt nog vier andere scholen die deelnemen aan de Schrijf-ze-VRIJdag: de gemeentelijke basisschool De Driesprong in Riemst, het stedelijk lyceum Waterbaan in Deurne en het GO! atheneum in Lokeren.

De actie Schrijf-ze-VRIJdag is intussen al aan haar 28ste editie toe. Amnesty benadrukt dat gemiddeld een op de vier acties resultaat oplevert. Vorig jaar resulteerden zelfs twee van de vier schrijfacties in een goede afloop: zowel de Turkse journalist Ahmet Sik als de Cambodjaanse mensenrechtenverdediger Tep Vanny is intussen vrijgekomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Jongeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni