100.000 deelnemers aan Belgian Pride

Een bonte stoet van bijna 100.000 deelnemers aan de 19de editie van de Belgian Pride trok zaterdag door Brussel. De holebigemeenschap viert feest, maar doet ook een politieke oproep: "Kies voor gelijkheid".

Het zat de organisatoren van de Belgian Pride goed mee voor de negentiende editie: de weergoden waren van de partij, en ook de timing zat mee, zo kort voor de verkiezingen. Ideaal dus om niet alleen de bevolking, maar ook de politieke partijen, waarvan de meesten een delegatie hadden gestuurd, te sensibiliseren voor het thema van dit jaar: 'Kies voor gelijkheid'.

Volgens VisitBrussels waren er zo'n 100.000 deelnemers. Dat zijn er 20.000 meer dan vorig jaar. De Pride-parade was de afsluiter van het Pride-festival in Brussel waar de voorbije twee weken zo'n 10.000 mensen aan deelnamen.

"Wat 19 jaar geleden een feest voor de holebi-gemeenschap en hun sympathisanten was, is uitgegroeid tot een feest van de diversiteit", aldus de organisatoren. Zij herkennen dat er in al die jaren een enorme vooruitgang is geboekt, maar toch is er nog heel wat werk voor de boeg. "Zo moet de discriminatie van transgenders worden weggewerkt. Tot op vandaag moeten zij langs een psychiater en moeten ze zich laten steriliseren voor ze erkend worden."

De organisatoren van de Pride vragen dat alle partijen zich achter drie eisen scharen: volledige gelijkheid, geen enkele vorm van discriminatie en concrete actie tegen elke vorm van homo-, lesbi- of transfobie.

Vanaf 18 uur kwam het verkeer zaterdagavond in het stadscentrum weer op gang..

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?