1083/0 wil met hulp van Ganshorenaar gevaarlijke punten in kaart brengen

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 21 september 2020

Het burgercollectief 1083/0 uit Ganshoren, dat ijvert voor nul verkeersdoden, heeft een gelijknamige website opgericht. Die moet de onveilige verkeerssituaties in de gemeente in kaart brengen. En daarvoor rekent de groep op de Ganshorenaren, die via de site zelf melding kunnen maken van onveilige straten en plaatsen.

Na een Facebookpagina, die mensen warm moet maken voor het thema verkeersveiligheid, heeft het burgercollectief 1083/0 nu ook een website met dezelfde naam. Die moet een helder beeld geven van de plaatsen in Ganshoren waar de zachte weggebruiker in gevaar is. En daarvoor rekent de organisatie op de inbreng van de inwoners van de gemeente zelf.

Simon Steverlinck (Burgercollectief 1083/0)

“Op dit moment hebben we op een interactieve kaart op de site een viertal plaatsen in het geel aangeduid waar het beter kan. Eigenlijk zouden we meteen 20 straten in die kleur kunnen zetten. Maar we willen de Ganshorenaren zelf mee laten nadenken over plaatsen waar er aanpassingen moeten komen. Via een online formulier kunnen ze ons die doorsturen,” zegt Simon Steverlinck, een van de oprichters van 1083/0.

De groep is nog maar enkele weken oud, maar ze weet wel al resultaat te boeken. “Op de Villegaslaan, achter het gemeentehuis, liggen Berlijnse kussen om hardrijders te doen vertragen. Veel automobilisten ontweken die door op het fietspad te rijden. Om dat te voorkomen, hebben we aan de gemeente gevraagd om paaltjes langs het fietspad te plaatsen. En dat hebben ze ook gedaan.”

Samenkomst op 8 oktober in de Zeyp

Het is de bedoeling om het contact met de gemeente op te drijven van zodra de website gespekt wordt met nog meer voorbeelden. In dat opzicht is het volgens Steverlinck belangrijk dat de kritieke punten die op de site worden aangehaald, breed gedragen zijn door de inwoners van de gemeente.

“We kregen al eens het verwijt een politieke club te zijn, maar dat is zeker niet het geval. We zijn niet enkel gericht op fietsers, of enkel op Vlamingen. We schrijven bewust ook de Franstalige scholen aan, en zelf neem ik de fiets, motor of wagen, afhankelijk van de plaats en de afstand van waar ik moet zijn,” aldus Steverlinck nog.

Op 8 oktober plant 1083/0 een bijeenkomst in gemeenschapscentrum De Zeyp. Op het programma staat onder meer een lezing van burgerbeweging Heroes for Zero, dat net als 1083/0 streeft naar nul doden in het verkeer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?