142 leerlingen uiteindelijk niet in Nederlandstalige school

© Belga
16/12/2015

Kinderen die in eerste instantie geen plaats vonden in Nederlandstalige basisscholen in Brussel, hebben meestal toch onderdak gevonden. 30 procent trok uiteindelijk naar een Franstalige school, 142 kinderen zijn echter nergens terug te vinden. Actiegroep Ieder Kind een Stoel: 'Dit is als zeggen tegen ouders uit Dendermonde: er is geen plaats meer hier, maar gelukkig wel in een school in Gent.'

Dat blijkt uit een uitwisseling van gegevens - voor de eerste keer - tussen Vlaams onderwijsminister Crevits (CD&V) en haar Franstalige collega Joëlle Milquet (CDH).

142 kinderen waren uiteindelijk niet terug te vinden, noch in de Nederlands-, noch in de Franstalige scholen. Het merendeel van hen zijn kleutertjes, bevestigt het kabinet van minister Crevits, dat zegt dat een deel van hen mogelijk naar het buitenland is vertrokken. Achttien leerplichtige leerlingen, van wie vijf Nederlandstalige, worden niet teruggevonden op de schoolbanken. Dat zijn vooral kinderen in het eerste leerjaar, maar ook een paar die wat ouder zijn.

Wie zijn kind in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel wil inschrijven, moet zich het schooljaar voordien aanmelden. In november kunnen eerst voorrangsgroepen, zoals broers en zussen, worden ingeschreven. In januari kunnen de overige ouders zich via de website aanmelden. Nadien worden de leerlingen geordend en aan een school toegewezen.

Wie na de aanmeldingsprocedure nog geen plaats op een school heeft, kan vanaf eind mei vrij inschrijven in de scholen waar er nog plaatsen vrij zijn.

30 procent naar Franstalig onderwijs
Een samenwerkingsprotocol tussen de Vlaamse en Franse gemeenschap maakt het voor het eerst mogelijk onderling gegevens uit te wisselen, ook voor leerlingen die nog niet leerplichtig zijn. Na de online aanmeldingen in januari voor het schooljaar 2015-2016 vonden 2.228 aangemelde leerlingen geen plaats in een Nederlandstalige basisschool in Brussel. Daarna vonden de meesten alsnog een plaats, hetzij op de Nederlandstalige schoolbanken in zowel Brussel, de Rand als de rest van Vlaanderen (1.428), hetzij in het Franstalige onderwijs (658 leerlingen, of 30 procent).

Een minderheid die alsnog in het Nederlandstalige onderwijs terecht kon, week uit naar een school in Vlaanderen. Volgens minister Crevits worden 142 leerlingen die zich hadden aangemeld voor het Nederlandstalige onderwijs in Brussel niet teruggevonden op de schoolbanken in het Nederlandstalige of het Franstalige onderwijs. Achttien daarvan zijn leerplichtig, van wie vijf Nederlandstalig.

Een kleine minderheid van de leerlingen was op het moment van de telling zowel geregistreerd in het Nederlandstalig als in het Franstalig onderwijs.

Ieder Kind een Stoel
Net vandaag houdt actiegroep Ieder Kind een Stoel een persconferentie om zijn crowdfundingoperatie aan te kondigen. Met het geld plant de groep een rechtszaak tegen het plaatstekort in het Brusselse onderwijs. De groep nuanceert de cijfers van vandaag sterk. "De problemen situeren zich vooral in het armere noorden van Brussel", zei Els Lenaerts van Ieder Kind een Stoel aan het VRT Journaal. "Die vinden dan uiteindelijk wel een plekje, maar in het zuiden van het gewest. Dat is als zeggen tegen ouders uit Dendermonde: er is geen plaats meer hier, maar gelukkig wel in een school in Gent." De actiegroep hekelt dat de kinderen vaak ver van huis naar school moeten.

Daarnaast wees de groep er ook op dat de ouders van de 658 kinderen die uiteindelijk in het Franstalige onderwijs beland zijn, mogelijk hun kinderen liever in het Nederlands hadden laten schoollopen. Bovendien houdt de hele analyse geen rekening met ouders die niet weten dat hun kinderen aangemeld moeten worden.

Groen: 'Zoveelste bewijs van tekort'
Oppositiepartij Groen wijst erop dat ongeveer 800 kinderen niet terecht konden in het Nederlandstalige onderwijs.

“De wet voorziet niet dat "het overgrote deel van de kinderen" een plaats moet vinden maar wel dat alle kinderen daar recht op hebben en dàt in de taal die ze zelf kiezen", reageert Bruno De Lille, Brussels parlementslid en voorzitter van de commissie Onderwijs in de VGC.

"De resultaten van deze gegevensuitwisseling leveren voor de zoveelste keer het bewijs dat er te weinig Nederlandstalige scholen zijn in Brussel. Aan het tempo dat er nu scholen bijgebouwd worden zullen we bovendien nog jarenlang kinderen moeten weigeren. Dat is een moderne maatschappij onwaardig, zo hypothekeren we de toekomst van die kinderen."

Groen vraagt dan ook zeer snel meer budget voor de bouw van Nederlandstalige scholen in Brussel en wil ook een becijferd actieplan zien over hoe de betrokken overheden op erg korte termijn voor voldoende kwaliteitsvolle scholen zullen zorgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni