20 kilometer lopen voor Nepal

Lopers van de 20 kilometer door Brussel verbinden hun deelname massaal aan een goed doel. Zo zal Johan Schots (43) zoveel mogelijk geld proberen in te zamelen om zijn Nepalese vrienden te steunen.

“Nepal heeft mijn hart gestolen,” stelt Schots. “Toen ik er in 2008 een rondreis maakte, ben ik zodanig geraakt door het land en de inwoners dat ik er vrijwilligerswerk ben beginnen te doen. Ik heb er onder meer een hulppost en een vuilniswerking opgezet in een bergdorp. Door ondergedompeld te worden bij de Nepalezen thuis, is mijn liefde nog sterker geworden.”

Schots reisde de afgelopen jaren meermaals naar Nepal, zowel voor vrijwilligerswerk als tochten om de prachtige natuur te ontdekken. Vorig jaar was hij er nog in oktober om een nieuw project op poten te zetten. “Aangezien ik brandweerman ben en er in heel Nepal maar 25 brandweerwagens zijn, is het plan ontstaan om een brandweerwagen naar daar te brengen. Maar door de aardbevingen moet dat nu even wijken.”

“Toen ik het nieuws vernam, ben ik meteen naar initiatieven beginnen te zoeken om de slachtoffers te steunen. Ik heb ondertussen al een motortocht georganiseerd en zal dus ook de 20 kilometer door Brussel lopen. Dat zal met een Doko zijn, een typische mand waarmee Nepalezen goederen vervoeren.”
 
Prem en Balu

De initiatieven van Schots leverden al heel wat steun op, maar alle hulp is uiteraard nog steeds welkom. Met het ingezamelde geld steunt hij zijn vrienden Prem en Balu, die ter plaatse hulp bieden. “Zij trekken naar getroffen dorpen en helpen er bij de heropbouw en het leveren van basismiddelen zoals rijst en water. Hulp is absoluut nodig. Behalve de schade van de aardbevingen krijgen de Nepalezen ook nog eens het regenseizoen te verwerken en heeft het toerisme een zware klap gekregen. Dat zijn drie rampen tegelijkertijd.”

“Ik heb momenteel nog geen plannen om ter plaatse te gaan, aangezien ik net geweest ben. Maar indien het nuttig zou zijn, zit de kans er toch wel in dat ik later dit jaar afreis.”

Voor meer informatie kunt u Johan Schots contacteren via solidarity.nepal.earthquake@gmail.com.
Steunen kan ook door een bedrag te storten op het rekeningnummer voor de 20 km door Brussel: BE87 9731 3399 2194 (ARSPBE22 - Argenta).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?