20.000 Catalanen verwacht op betoging 7 december

© Belga
27/11/2017

De Catalaanse Nationale Vergadering (ANC) en Òmnium Cultural, twee pro-onafhankelijkheidsorganisaties, verwachten al 20.000 Catalanen op hun betoging 7 december in Brussel. 'Europe: Wake up! Let's stand up for democracy' is het motto. Daarmee willen ze steun betuigen aan de afgezette Catalaanse regering, en aan de acht leden van de Catalaanse regering die in de Spaanse cel zitten.

Onder meer ANC-voorzitter Jordi Sànchez en Omnium-leider Jordi Cuixart zitten al een maand opgesloten zonder proces. De Catalanen komen tijdens de betoging aan de Europese instellingen hun rechten opeisen en vragen dat deze de fundamentele vrijheden en basisrechten laten gelden in Catalonië.

De betoging werd vorige week voorgesteld in Barcelona en daarop zouden al meer dan 20.000 mensen zich vrijwillig ingeschreven hebben op de officiële website van ANC. "Van die 20.000 verzekert de helft dat ze zich verplaatsen met de auto, zo'n 4.000 met de bus en meer dan 2.500 met het vliegtuig. Zo'n 1.500 deelden mee dat ze met een kampeerwagen reizen en zo'n 700 geven aan met de trein te komen", klinkt het in een persbericht.

De organisaties benadrukken dat de manifestatie vreedzaam, feestelijk en ludiek zal verlopen. De dag voor de betoging, tijdens de namiddag van 6 december, zullen de organiserende verenigingen een persconferentie houden om de details van de betoging uit de doeken te doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni