65-plussers protesteren tegen te duur openbaar vervoer

De socialistische vakbond en het ziekenfonds hielden woensdagmorgen een pamfletactie aan de grens van Vilvoorde en Brussel tegen de hoge kostprijs voor openbaar vervoer voor 65-plussers. Sinds 1 mei moeten ze afzonderlijke abonnementen kopen voor de MIVB, De Lijn en de TEC. Vooral de ongelijkheid tussen de gewesten is hen een doorn in het oog.

Senioren uit Neder-Over-Heembeek bijvoorbeeld zijn sneller in Vilvoorde dan in het stadscentrum met het openbaar vervoer. Maar dat openbaar vervoer is sinds 1 mei van dit jaar voor hen een pak duurder geworden. Terwijl 65-plussers vóór 1 mei gratis mochten reizen op het openbaar vervoer, betaalt een Brusselse senior sinds die dag 60 euro voor een MIVB-abonnement en telkens 36 euro voor de Lijn en de TEC. Een Vlaamse senior daarentegen betaalt niets op de bussen van de Lijn.

De socialistische vakbond en het ziekenfonds hekelen de verschillende tarifering naargelang de woonplaats en pleiten voor een terugkeer naar de situatie van vóór 1 mei. "De armoedecijfers voor senioren zijn in Brussel het hoogst. Eén op vijf Brusselse senioren moet rondkomen met 20 euro per dag", zegt Rohnny Buyens, coördinator senioren socialistische mutualiteit. Het gevolg van minder mobiliteit is vereenzaming, en ook dat heeft een maatschappelijke kostprijs."

Eerder al was er protest uit socialistische hoek tegen wat die kafkaiaanse toestanden noemt in het openbaar vervoer en de complexiteit van het systeem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?