Om in de Bossquare aan het Ter Kamerenbos een huis te kopen, moet uw portefeuille goed gevuld zijn.

78 miljoenenwoningen in 2020 over de toonbank in Ukkel

GR
© BRUZZ
01/06/2021

In Ukkel zijn vorig jaar 78 woningen met een prijskaartje van meer dan een miljoen euro verkocht. Enkel in Knokke-Heist werden in 2020 meer miljoenenwoningen verkocht. Het is hoogste aantal in jaren. De opvallende stijging is onder meer te verklaren door de lage rentevoet en de toenemende inflatie.

In België verwisselden vorig jaar 1.132 woningen van meer dan een miljoen euro van hand. Dat komt neer op een stijging van 15 procent in vergelijking met 2019, zo blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. De verkoop van miljoenwoningen is vooral een Brussels en Vlaams verschijnsel. Want in Wallonië werden slechts 101 panden in die prijscategorie verkocht.

Voor Brussel is Ukkel met 78 miljoenenwoningen in een jaar tijd de uitschieter. Op de algemene ranglijst prijkt de gemeente daarmee op de tweede plaats. Enkel Knokke-Heist doet met 257 woningen beter. Antwerpen vervolledigt het podium met 61 panden, gevolgd door Gent met 46 huizen.

Corona

Maar hoe komt het dat in een periode van economische recessie de prijzen op de vastgoedmarkt zo de pan uit swingen? “Het is zeker geen typisch Belgisch fenomeen. In het buitenland zie je net hetzelfde gebeuren,” begint vastgoedmakelaar Roel Druyts zijn uitleg in De Standaard.

“Door corona hebben we meer tijd thuis doorgebracht en zijn mensen meer waarde gaan hechten aan maximaal woon­comfort. Doordat er minder ­mogelijkheden waren om geld uit te geven, lag bij heel wat mensen het budget ook hoger.”

Lage rentevoet en toenemende inflatie

En ook de koopkracht van de Belgen blijft gestaag toenemen. Daarnaast speelt ook de lage rentevoet een belangrijke rol. Dat geldt ook voor de inflatie die in stijgende lijn zit. “In 2010 bedroeg de hypotheekrente nog meer dan 4 procent, nu iets meer dan 1 procent. Het geld dat de vastgoedkopers op die manier aan rentebetalingen uitsparen, kunnen ze in bakstenen steken.”

“Bovendien verwachten sommige economen dat het economische herstel de inflatie weer zal aanwakkeren. In dat scenario is een villa of een luxeappartement waardevaster dan spaargeld of ­beleggingen,” aldus Druyts nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni