interactief

Aantal besmettingen in Brussel gestegen, maar toename is niet verontrustend

© PhotoNews
| De ziekte covid-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2. Bij Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, verzamelen ze alle cijfers.
Updated: 07-07-2020 - 10:21

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in Brussel is de voorbije week gestegen. "Dat is op dit moment niet verontrustend omdat het cijfer voordien laag lag, maar het wordt wel verder opgevolgd", aldus gezondheidsinstituut Sciensano. Bekeken over heel België blijft het cijfer wel dalen tot gemiddeld 81,7 per dag, een daling van 5 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen.

In Brussel is het aantal besmettingen de voorbije week gestegen: afgelopen zeven dagen werden 107 besmettingen vastgesteld, terwijl het de twee weken daarvoor telkens om 78 besmettingen ging.

De nieuwe besmettingen situeren zich ook bij de actieve beroepsbevolking en niet enkel bij 65-plussers. "Dat is zo voor het hele land en geldt niet specifiek voor Brussel. Er zouden ook een aantal gevallen in scholen gemeld zijn", aldus Wesley Van Dessel, van de dienst communicatie bij Sciensano. Een verklaring voor de stijging in Brussel is er niet. "Een verband met de feestvierders op het Flageyplein lijkt misschien logisch, maar dat kunnen we niet bevestigen."

In totaal liggen nog 169 mensen in het ziekenhuis tegenover 244 vorige week, een daling van 31 procent. Op intensieve zorgen lagen begin vorige week nog 41 mensen, en begin deze week nog 27. Dat is dan weer goed voor een daling van 34 procent.

Voor heel België lag het aantal bevestigde besmettingen met het nieuwe coronavirus volgens de recentste weekcijfers op gemiddeld 81,7 per dag. Dat is een daling van 5 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen.

Het totaal aantal bevestigde besmettingen in België staat nu op 62.058, tegenover 62.016 maandag. De voorbije 14 dagen waren er 10,2 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners, tegenover 10,5 maandag. Ook de andere trends dalen. De laatste zeven dagen lag het gemiddeld aantal sterfgevallen 16 procent lager dan de voorlaatste periode van zeven dagen. Gemiddeld zijn er nog 4,6 sterfgevallen per dag.

Sinds enige tijd volgt Sciensano de COVID-19-epidemie op aan de hand van de zevendaagse gemiddelden van het aantal bevestigde gevallen, de nieuwe bevestigde ziekenhuisopnames, de ingenomen bedden op intensieve zorgen en de sterfgevallen. Dat laat toe om het weekendeffect uit te vlakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?