Aardbeving in Marokko: Brusselse regering bereidt steunpakket voor

Ans Persoons, schepen voor Stedenbouw Brussel-Stad (one.brussels-Vooruit) in 2022 Ans Persoons, schepen voor Stedenbouw Brussel-Stad (one.brussels-Vooruit) in 2022
© Belgaimage
| Ans Persoons(one.brussels-Vooruit), Brussels staatssecretaris voor Europese en Internationale Betrekkingen.
© Belgaimage
| Ans Persoons(one.brussels-Vooruit), Brussels staatssecretaris voor Europese en Internationale Betrekkingen.
Updated: 09-09-2023 - 15:45

De zware aardbeving in Marokko in de nacht van vrijdag op zaterdag blijkt al aan meer dan 1.000 mensen het leven te hebben gekost. Dat meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ondertussen kondigt Brusselse regering een financieel steunpakket aan van 180.000 euro. Ook de Brusselse burgemeesters beraden zich over een solidariteitsactie.

Zaterdagmiddag laat Ans Persoons (Vooruit), Brussels staatssecretaris voor Internationale Betrekkingen, via X (voorheen Twitter) weten dat ze haar administratie de instructie heeft gegeven om een humanitair hulppakket namens de Brusselse regering voor te bereiden. “We volgen de zaken op en kijken hoe we zo gepast mogelijk onze partners kunnen ondersteunen,” klinkt het nog.

De Brusselse regering keurde ondertussen dat steunpakket van 180.000 euro, om de slachtoffers van de aardbeving in Marokko te helpen, ook effectief goed. “Dat is vergelijkbaar met de steun die Brussel gaf na de aardbevingen in Turkije en Syrië,” aldus de woordvoerder van Ans Persoons.

Brusselse burgemeesters

Ook de Brusselse burgemeesters lijken snel solidariteitsacties op poten te willen zetten. "We hebben contact met Marokko om hun behoeften te bepalen", zegt de dienstdoend burgemeester van Evere Ridouane Chahid (PS) aan La Dernière Heure. Chahid wil de steun organiseren in samenwerking met de federale overheid.

Ook kondigde burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS) op X al een inzamelactie aan "uit solidariteit met de getroffenen". Er wordt ook een rouwregister geopend.

Het is voorlopig niet duidelijk of er zich ook Belgen onder de slachtoffers bevinden. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken bevinden zich officieel zo'n 630 Belgen in de regio die getroffen is door de aardbeving. Het gaat dan om Belgen die in Marokko wonen of die zich hebben geregistreerd via de website Travellers Online van Buitenlandse Zaken. Het totaal aantal Belgen in de regio ligt waarschijnlijk hoger.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?