Abortuscijfer blijft stijgen: 'Goedkoper dan anticonceptie'

Het aantal abortussen is de voorbije vijf jaar met 11 procent gestegen. Vooral bij vrouwen tussen 20 en 35 is er een toename. Brussel blijft koploper en is goed voor bijna een kwart van alle zwangerschapsonderbrekingen in België. Abortuscentra vragen gratis anticonceptie voor iedereen.

In Brussel zijn vorig jaar 4.763 abortussen uitgevoerd. In heel België waren het er 19.578. Dat zijn er bijna 500 meer dan in 2010. Ten opzichte van 2006 is er een stijging van 11 procent. Dat staat in het jaarverslag van de Nationale Evaluatiecommissie inzake de abortuswet.

Uit het verslag blijkt verder dat de stijging zich vooral voordoet tussen 20 en 35 jaar, niet bij tieners. Bijna zeven op de tien vrouwen die een abortus ondergaan, zijn niet gehuwd, en zijn dat ook nog niet geweest. De helft heeft eerder nog geen kinderen op de wereld gezet. Vier op de tien voelen zich nog te jong, zijn studente of hebben nog geen kinderwens. Bij een kwart is er sprake van relationele problemen.

Andere vaststelling is dat bijna de helft van vrouwen die een zwangerschapsonderbreking vragen géén anticonceptie gebruikte. Een op drie had haar anticonceptie niet goed gebruikt. Sommige vrouwen hebben geen geld voor anticonceptie, en komen geregeld terug voor een abortus. Dat blijkt goedkoper dan elke dag een pil te slikken of een spiraal te laten plaatsen.

De abortuscentra vragen daarom naast meer voorlichtingscampagnes ook gratis anticonceptie voor iedereen. Vandaag is de pil gratis tot 21 jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?