Agressor van agenten in Schaarbeek wordt doorverwezen naar correctionele rechtbank

De Brusselse raadkamer heeft Hicham Diop, die op 5 oktober vorig jaar twee politie-inspecteurs heeft aangevallen in Schaarbeek, doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Hij wordt vervolgd voor poging tot moord in een terroristische context, opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachten rade en inbreuken op de wapenwetgeving en gewapende weerspannigheid.

Dat heeft de Brusselse raadkamer donderdag beslist, zo meldt het federaal parket. Zijn broer Aboubaker werd buiten vervolging gesteld.

Hicham Diop viel op 5 oktober twee agenten van de politie Brussel-Noord aan in Schaarbeek en stak hen neer met een mes. Een andere politiepatrouille kon hem inrekenen, maar daarbij liep een van de agenten wel een neusbreuk op. De agenten moesten Hicham Diop, een ex-militair en voormalig bokser, ook in een been schieten alvorens ze hem konden inrekenen.

Onduidelijkheid troef: terrorist of niet?
De 43-jarige Diop had bij zijn aanval op de politieagenten geen islamitische leuzen geroepen, maar bij zijn eerste ondervraging door de federale gerechtelijke politie (FGP) legde hij meteen een aantal verklaringen af die erop wezen dat het mogelijk wel om een terreurdaad ging. Ook bleek de man gekend te zijn bij de veiligheidsdiensten voor zijn sympathieën voor en contacten met extremistische moslims.

Volgens zijn advocaten had Hicham Diop echter geen terroristische motieven. De aanval zou meer te maken hebben gehad met het feit dat Hicham Diop in 2011 aangereden werd door een voertuig van de federale politie. Volgens de verdediging wilde Diop enkel een wapen bemachtigen om daarna naar de agenten te kunnen gaan die hem hadden aangereden en volgens hem ongestraft waren gebleven. Hij zou enkel met hen een gesprek hebben willen voeren.

Broer mee in complot?
Bij zijn ondervraging door de politie verklaarde Hicham dat 'zijn broer ook een strijder was', waarop Aboubaker Diop eveneens werd opgepakt. In diens flat vonden de speurders een hele resem documenten en geschriften terug met daarin een lijst met namen van agenten en magistraten, en op zijn computer, tussen de gedownloade items, het opsporingsbericht van Salah Abdeslam. Op zijn computer en zijn gsm stonden ook foto's van een man die in Syrië was gesneuveld.

Volgens zijn advocaten had Aboubaker Diop niets te maken met de steekpartij en heeft hij al jaren ruzie met zijn broer. De agenten en magistraten wier namen bij Aboubaker werden aangetroffen, zouden ook opgetreden zijn in een ander dossier tegen beide broers, waarin die in 2011 veroordeeld werden voor slagen aan een bewakingsgagent van Kinepolis.

Nog geen datum voor proces
Aboubaker Diop werd in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, maar is daarvoor door de raadkamer buiten vervolging gesteld.  Zijn broer Hicham werd ook buiten vervolging gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, maar werd wel doorverwezen voor moordpoging in een terroristische context, slagen en verwondingen met voorbedachtheid in een terroristische context, verboden wapenbezit en gewapende weerspannigheid. Een datum voor het proces is er nog niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Jambon wil geen zichtbare tattoos bij agenten

samenleving 1519277939

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook