Alle vrouwen gelijk in hamam El Maghreb

Arianne Van Roy
© Brussel Deze Week
20/01/2007
Om binnen te stappen in het oosterse badhuis El Maghreb, moet je misschien even een drempel over. Maar zodra je die voorbij bent, kun je genieten van een moment van rust in een wereld zonder mannen. Waar dat vetrolletje op je buik er niet toe doet en waar je alles eventjes kunt laten hangen.

Een zestal vrouwen zit gehurkt in een ruimte vol stoom met wasbakjes op kniehoogte. Met emmertjes scheppen ze water uit de wasbakjes en gieten het uit over hun naakte lichamen. Eentje scheert haar benen. Een tienermeisje schrobt de rug van haar moeder.

Wat verderop staat een vrouw naast een grote marmeren tafel waarop een andere vrouw ligt. Met een ruw washandje schrobt ze de liggende vrouw van top tot teen.

Achter de klapdeurtjes van de hal gaat er voor de bezoeker een nieuwe wereld open. Het hele complex is versierd met mozaïeken, handbeschilderde plafonds en oosterse pilaren. "Onlangs nog is het vernieuwd, helemaal in Algerijnse stijl," vertelt mevrouw Saedi, de uitbaatster van de hamam El Maghreb, vlak bij het station van Schaarbeek. Ze wijst naar de mozaïek die als voorbeeld diende. Overal zijn zachte kleuren gebruikt, en er hangt een typisch oosterse sfeer. In een hoekje zijn bidtapijtjes gelegd. Want ook in de hamam primeert het gebed voor de moslims. Er wordt druk heen en weer gebabbeld. Het rijk is hier aan de vrouwen, en ze hebben allemaal met hun vriendinnen afgesproken. De hele week wordt op deze zondagochtend doorgesproken. Mevrouw Saedi doet vrolijk mee. Ze kent bijna alle klanten bij naam, en weet aan iedereen wel iets te vertellen.

Groepjes vrouwen hangen rond. Ze zitten in de sauna, of achter een wasbakje. Er is zelfs een relaxatieruimte met tapijten. Naar de hamam gaan is het moment om onder vrouwen bij te kletsen. Een nieuw gezicht wordt met open armen ontvangen. "Ik wil graag meer Europeanen in mijn hamam," vertelt mevrouw Saedi, "maar de drempel is zo hoog. Ik denk dat ze bang zijn van het grote cultuurverschil." Terwijl dat cultuurverschil achter de klapdeurtjes bij de ingang meteen vervaagt. De badgasten komen vaak ingepakt in allesbedekkende gewaden binnen, maar als ze even later in een slip met tijgerprint in de sauna zitten, valt het immense cultuurverschil zelfs niet meer te vermoeden.

"Ik kom hier elke week," zegt een van de bezoeksters. "Ik heb dat nodig." "Als ik niet naar de hamam kan gaan, dan loop ik de hele week gestrest rond." Want de hamam ontspant. Al het vuil verdwijnt uit je poriën. Na een hamambezoekje kom je gegarandeerd buiten als een gezuiverde mens. "Van een gewone douche ben je nooit helemaal schoon," vertelt een andere vrouw. "Hier zie je echt de dode huidcellen van je lichaam komen."

Mannen
Elke avond, behalve op maandag, is het de beurt aan de mannen. Dan wordt het vrouwenparadijs omgetoverd tot een mannenwereld. Zodat ook zij even kunnen genieten van een uurtje onder seksegenoten.

Openbare badhuizen bestonden al bij de Romeinen, die op hun veroveringstochten kleinere versies van de Romeinse badhuizen in veroverde gebieden neerpootten. Later, op aanbeveling van de profeet Mohammed zelf, zijn ook de Turken hamams beginnen te bouwen. Nog steeds zijn er in Noord-Afrika talloze hamams te vinden. Met de migratiestroom van de tweede helft van de twintigste eeuw zijn de typisch Turkse baden mee naar Europa gekomen. Hier in Brussel is de traditie nog lang niet verloren. Op verschillende plaatsen kun je oosterse badhuizen vinden. En je hoeft heus geen moslim te zijn om er te gaan baden.

Toegegeven, een modern saunacomplex ziet er frisser uit. De afwerking van hamam El Maghreb is niet overal even professioneel gedaan. Maar dat draagt bij tot de authenticiteit van het hele gebeuren.

Een hamambezoekje kost u negen euro. U mag dan baden zolang u wilt. Wilt u ook een schrobbeurt van de wasvrouw, dan betaalt u vijf euro extra. Die schrobbeurt is overigens echt aan te raden als u de hamam gaat ontdekken.


:: Hamam El Maghreb, Prinses
Elisabethlaan 159, 1030 Schaarbeek, 02-216.14.66

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni