Ambtenaren willen overleg voorafgaand aan heropstart

© Photonews

De drie vakbonden van het overheidspersoneel eisen overleg over veiligheidsvoorschriften vóór de heropstart. VSOA, ACOD en FCSOD stellen zich ook vragen over de voorziene timing voor de heropstart van het openbaar vervoer vanaf 4 mei. Zonder overleg of wanneer maatregelen niet gerespecteerd worden, sluiten de bonden acties niet uit.

De bonden verzetten zich niet tegen de afbouw, maar denken in de eerste plaats aan de gezondheid van personeel en gebruikers, klinkt het dinsdag in een persbericht.

"De vakbondsorganisaties dringen er met klem op aan dat de bevoegde overlegorganen voor bescherming en veiligheid bijeen worden geroepen om duidelijke regels op te stellen voor de hervatting van het werk, zowel voor werknemers als voor gebruikers van openbare diensten", stellen ze. Wie net verantwoordelijk is voor het laten respecteren van de verplichtingen rond het dragen van een masker, willen ze snel uitgeklaard zien.

"Het is duidelijk dat als er geen sociaal overleg plaatsvindt of als de genomen maatregelen niet worden gerespecteerd, de vakbonden hun leden zullen aansporen om gebruik te maken van het recht om zich terug te trekken of zelfs te staken", besluiten de christelijke, socialistische en liberale bonden.

Staking in Vorst

In het TGV-atelier van de NMBS in Vorst is dinsdagnamiddag een tijdlang het werk neergelegd, liet ACOD-secretaris Philippe Dubois weten. De actie kwam er omdat het personeel ongerust is over een gebrek aan mondmaskers en het niet respecteren van de anderhalve meter afstand, aldus de vakbondsman.

Het gaat om de tweede actie sinds het begin van de coronacrisis. In Vorst vindt het onderhoud plaats van hogesnelheidstreinen zoals de Thalys en Eurostar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?