| De site gezien vanaf de Nijverheidskaai. Achter de metalen panelen links schuilt de historische feestzaal.

Anderlecht blaast historisch volkshuis nieuw leven in

LV
12/06/2019

Het vergeten volkshuis van Anderlecht, gelegen tussen de Bergensesteenweg en het kanaal, wordt grondig verbouwd. Het vernieuwde complex krijgt niet alleen een café en een evenementenzaal, maar ook een kleine brouwerij en een atelier voor het herstellen van machines.

Met de teloorgang van de zware industrie taanden ook de coöperatieve vennootschappen voor arbeiders en ergens in de jaren 1970 ging in Anderlecht het volkshuis dicht. De site werd verkocht en onderging doorheen de jaren verschillende transformaties.

Een historisch pand ging tegen de vlakte. Een gebouw langs de Bergensesteenweg bleef bestaan, maar werd verbouwd tot rusthuis en later tot weinig kwalitatieve woningen. De oude feestzaal, zichtbaar vanaf de Nijverheidskaai, werd ingepalmd door een handel in oude auto’s.

Ondertussen heeft de gemeente de site gekocht, met steun van het Gewest, met de bedoeling er opnieuw een volkshuis van te maken. “Aan de kant van de Bergensesteenweg wordt het Volkshuis de plek voor verschillende sociale activiteiten, met een bar en een polyvalente ruimte”, klinkt het in een recente oproep aan ontwerpers.

Daarnaast moet er plaats zijn voor productieve activiteiten. “Centraal op het terrein zullen de feestzaal en de winkel, die naar het kanaal zijn gericht, plaats bieden voor productieve en economische activiteiten zoals een werkplaats voor hout- en metaalbewerking, diverse ruimten voor bedrijven en verenigingen alsook een microbrouwerij.”

Scharnierproject

Verder zijn ook tien woningen gepland. Architectenteams kunnen zich kandidaat stellen tot het einde van de maand. De selectie gebeurt in samenwerking met bouwmeester Kristiaan Borret. De oproep is een “belangrijke stap”, klinkt het bij schepen van Financiën en toekomstig burgemeester Fabrice Cumps (PS), die het project vorig jaar onder de aandacht bracht in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Voor het gemeentebestuur is het nieuwe volkshuis een belangrijk project met het oog op de werkgelegenheid en sociale cohesie in de buurt. Daarnaast geldt het ook als een scharnierproject op de grens van Kuregem, het centrum van Anderlecht en de nieuwe wijk rond het Biestebroekdok. Het project past ook in het stadsvernieuwingscontract dat loopt in de wijken rond het Weststation.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni