Anderlecht int slechts helft van GAS-boetes

De gemeente Anderlecht int slechts de helft van de GAS-boetes die het uitschrijft. In 2009 was dat nog 75 procent. Dat blijkt uit cijfers die gemeenteraadslid Ann Brusseel (Open VLD) opvroeg. Zij vraagt ook dat het gebruik van de boetes uitgebreid wordt.

De gemeente schreef tussen 2004 en mei 2013 zo'n 2.300 GAS-boetes uit. Sinds 2009 ging het aantal uitgeschreven boetes omhoog. De voorbije jaren werd slechts de helft van de uitgeschreven boetes ook effectief geïnd. "Het college kan ook geen goede uitleg geven hoe ze wanbetalers zal dwingen het bedrag op te hoesten", zegt Brusseel. "We mogen daar zeker niet lijdzaam op toezien."

Het aantal boetes ligt in Anderlecht aan de lage kant. "In Elsene werden in 2012 alleen al 7.000 GAS-boetes uitgeschreven", zegt Brusseel. "In vergelijking met andere Brusselse gemeenten is het aantal in Anderlecht laag. Zeker als je bedenkt dat de zogeheten 'kleine overtredingen' in onze gemeente , en zeker in Kuregem, wel frequenter zijn dan in Ukkel of Elsene."

Brusseel vraagt daarom om het gebruik van de GAS-boetes op te voeren. "Zo kunnen we vervuilers, sluikstorters en vandalen aanpakken", klinkt het. "Anderlecht kan best wat meer gas geven, want dit beleid brengt vooralsnog niet de nodige discipline bij."

De meeste GAS-boetes in Anderlecht worden uitgeschreven voor fout of hinderlijk parkeren. Schepen van Netheid Elke Roex (SP.A) benadrukt in een reactie dat de dienst Netheid wel degelijk boetes uitschrijft, maar daarvoor geen gebruik maakt van GAS-boetes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?