Antisemitisch congres: politie zet waterkanon in

© VRT

De politie heeft het waterkanon ingezet tegen de 400 mensen die zich verzameld hadden voor de zaal in Anderlecht waar het 'Eerste Europese congres voor de Dissidentie' moest doorgaan. Initiatiefnemer en kamerlid Laurent Louis riep daarna op om de manifestatie te beëindigen.

Anderlechts burgemeester Eric Tomas (PS) had het congres zondagmorgen verboden wegens het gevaar voor de openbare orde. Toch verzamelden zich sinds 13 uur zo'n 400 à 500 mensen voor de zaal waar het congres moest doorgaan. Het ging zowel om aanhangers van Louis als om tegenbetogers.

De sfeer raakte verhit, er werd met stoelen en flesjes gegooid. De politie zette twee waterkanonnen in om de verzamelde manifestanten uiteen te drijven. Dat gebeurde rond 15.15 uur. De deelnemers werden zo in kleine groepjes door de buurt verspreid. Bij de actie viel een gewonde, die per ziekenwagen werd afgevoerd.

Daarna riep Louis op om de manifestatie te beëindigen. Eerder verklaarde hij nog te willen wachten op een oordeel van de Raad van State. De organisatoren van het congres hadden daar immers beroep ingediend tegen het verbod, maar later op de avond werd duidelijk dat de Raad geen graten zag in het verbod. Omdat ook de gouverneur van Brussel de bijeenkomst verbood, kan het congres nu nergens meer op het grondgebied van de 19 Brusselse gemeenten plaatsvinden.

Burgemeester Tomas motiveerde zijn verbod vanwege de risico's die het congres zou meebrengen op vlak van veiligheid en openbare orde. Het verbod slaat niet alleen op de meeting zelf, maar ook op alle publieke manifestaties rond het congres. Tomas had zaterdagavond voor een spoedvergadering met de politie al gezegd dat hij het congres wou verbieden.

Het congres werd opgezet door kamerlid Louis en zijn partij Debout les Belges. Bij de sprekers waren verschillende publicisten die in Frankrijk al veroordeeld waren. Onder hen de Franse komiek Dieudonné.

Het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCJOB) juicht het verbod van het "antisemitisch haatcongres" toe. Ook minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) steunt het besluit van de burgemeester. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?