Auto van Uberchauffeur verbeurd verklaard

© Joakim Formo

De Brusselse politierechtbank heeft een Uberchauffeur schuldig bevonden aan inbreuken op het taxireglement. Hij krijgt opschorting van straf, maar zijn auto is wel verbeurd verklaard. De beklaagde gaat in beroep.

Het is de eerste keer dat een chauffeur van de alternatieve taxidienst Uber veroordeeld wordt.

Volgens de verdediging is Uber geen taxiservice, maar een vorm van autodelen. Daar ging de rechter echter niet mee akkoord. "Om van autodelen te spreken, moet er sprake zijn van eenzelfde traject
dat samen wordt afgelegd en mag er geen sprake zijn van betaling", alus de rechter. "Uber voldoet niet aan die twee criteria."

De rechter oordeelde dat Uber wel degelijk betaald personenvervoer aanbiedt en dat de chauffeurs dus moeten voldoen aan het taxireglement.

De chauffeur kreeg geen straf omdat het zijn eerste veroordeling was, maar zijn auto is verbeurd verklaard. tvbrussel vernam ondertussen dat de chauffeur in beroep gaat. Uber liet ook al weten dat het de chauffeur op alle mogelijke manieren wil bijstaan.

De man is niet de enige die voor de rechter moet verschijnen. De komende maanden staan zowat veertig Uberchauffeurs terecht. Er werden ook al heel wat wagens in beslag genomen.

Fiscus
De taxisector reageert tevreden op het vonnis. "Dat de rechter erkent dat het een taxidienst is en geen vorm van autodelen, is belangrijk", zegt woordvoerder Pierre Steenberghen. "De veroordeling is ook gelijklopend met wat we in het buitenland gezien hebben."

Volgens Steenberghen zal het vonnis Uberchauffeurs twee keer doen nadenken. "Uber rekruteert constant nieuwe chauffeurs en vertelt hen dat ze geen risico lopen", zegt hij. "Maar dat klopt natuurlijk niet."

De sector verwacht ook veel van de fiscale onderzoeken naar Uber. "Bij een huiszoeking in Nederland is de hele Europese databank van Uber in beslag genomen", zegt Steenberghen.

"Daardoor is de fiscus in Nederland met onderzoeken naar de chauffeurs begonnen. Dat heeft als gevolg dat Uberpop (de dienst die Uber in Brussel aanbiedt, red.) daar bijna volledig is verdwenen. Hetzelfde zagen we in Duitsland. Ook de Belgische fiscus heeft die gegevens opgevraagd, en we verwachten ook hier zo'n evolutie."

Smet: 'Niet verrast'
Ook Brussels mobiliteitsminister Pascal Smet is niet verrast door het vonnis. "Binnen de huidige wetgeving kan Uber niet, dat hebben we altijd gezegd", klinkt het op zijn kabinet. Smet schoof eerder al wel een nieuw taxiplan naar voor waarin ruimte wordt gemaakt voor initiatieven als Uber. Dat plan moet tegen het voorjaar van 2016 goedgekeurd worden. De taxisector reageerde wel al zeer ongerust op het plan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?