Auto's en hotel Obama in Brussel kosten bijna 2 miljoen euro

De overnachting van Amerikaans president Obama in Brussel heeft aan de Amerikaanse staat meer dan 1,1 miljoen euro gekost. Verder had de president nog 143 auto’s met chauffeur gehuurd voor 770.000 euro.

Tijdens zijn bezoek in Brussel heeft president Barack Obama overnacht op 25 maart in The Hotel. In totaal hebben de Amerikaanse autoriteiten 283 kamers gereserveerd. Niet alleen voor Obama en zijn staff, maar ook om een buffer te creëren tussen de Amerikaanse delegatie en de rest van het hotel. Dit zorgde, volgens een document van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, voor een totaalprijs van meer dan 1,1 miljoen euro.

Veiligheid was het voornaamste criterium voor de keuze van het hotel. Zo had de Crowne Plaza de Amerikaanse staat maar een kleine 290.000 euro gekost, omdat daar maar 104 kamers gereserveerd moesten worden. Maar de Crowne Plaza werd door de veiligheidsdiensten afgekeurd omdat er geen ondergrondse parking was om de president te laten uitstappen.

In totaal kwamen 7 hotels in aanmerking voor de overnachting van Obama. Enkel The Hotel voldeed aan de zeer strenge veiligheidsnormen. Net als de Crowne Plaza hadden de Holiday Inn Hotel, het NH Hotel, het Van der valk Hotel en het Marriott Courtyard Hotel problemen om het omvangrijke konvooi van de president volledig en veilig te ontvangen. Bij het Sheraton Hotel was het probleem dan weer dat er een treinspoor onder het hotel loopt.

143 auto’s
In een ander rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over de komst van Obama in België staat te lezen dat de president ook nog 143 auto’s met chauffeur had gereserveerd. Kostprijs: meer dan 770.000 euro.

Ook hier hadden de Amerikaanse autoriteiten verschillende autoverhuurbedrijven in overweging genomen. De keuze ging uiteindelijk naar Modern Car uit Jette. Volgens het rapport heeft het bedrijf voldoende modellen in aanbieding en de chauffeurs hebben een goede kennis van het Brussels verkeer.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?