Belga verhuist naar voormalige locatie De Morgen

© google
© google

Het persagentschap Belga verhuist in december naar de Arduinkaai, vernam brusselnieuws.be. De 120 personeelsleden nemen hun intrek in het nu al acht maanden leegstaande gebouw, waar voordien de redactie van De Morgen zat. Overigens werkt de nachtploeg van Belga vanaf deze nacht vanuit Sydney.

Het persagentschap Belga huist al sinds 1993 in de Pelletierstraat in Schaarbeek, waar het eigenaar is van een voormalige inktfabriek.

Een mooi gebouw, maar voor Belga niet meer aangepast aan de huidige noden van het bedrijf. Het gebouw is niet energiezuinig, en bovenal is het te groot. De verschillende redacties zitten er verspreid over verschillende niveaus, wat de communicatie niet gemakkelijk maakt.

"Met de verhuis naar de Arduinkaai kan Belga zijn intrek nemen in een moderner gebouw waarvan de totale oppervlakte kleiner is, maar waarbij de redactie op één vloer kan geconcentreerd worden", zegt directeur-generaal Egbert Hans aan brusselnieuws.be.

Tijdwinst
De centrale ligging is ook een belangrijke factor: Belga zit daarmee dichter bij de politieke macht dan in de verre Schaarbeekse uithoek. Het gebouw is ook beter bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat levert tijdwinst op, zowel voor het woon-werkverkeer als voor de journalisten die van en naar persconferenties gaan.

Toch was die centrale ligging geen absolute must, omdat het bedrijf er even aan heeft gedacht om naar Diegem te verhuizen.

Mooi meegenomen voor Belga is dat de waarde van het pand in de Pelletierstraat intussen sterk is gestegen, waardoor het persagentschap een stevige meerwaarde kan boeken. Het gebouw is intussen al verkocht aan een projectontwikkelaar, die er appartementen en lofts van gaat maken.

In het gebouw aan de Arduinkaai zat tot 15 december de redactie van De Morgen. Die is, ondanks protest van de redactie, verhuisd naar de hoofdzetel van de Persgroep in Kobbegem.

Voor de Persgroep, een van de belangrijkste aandeelhouders van Belga, is meteen ook het probleem van de leegstand aan de Arduinkaai opgelost. Belga neemt eerst het huurcontract van De Persgroep over. Nadien wordt het een volle huurder van projectontwikkelaar Fimbrux, eigenaar van het pand.

Belga vanuit Sydney
En er is nog ander nieuws van het persagentschap. Na een tijdje proefdraaien is het vannacht zo ver: de nachtploeg van Belga - twee Franstalige en twee Nederlandstalige journalisten - opereert vanuit het Australische Sydney. Meer bepaald vanuit de kantoren van het Australische persbureau AAP. Hoewel bronnen aangeven dat die delokalisatie vooral is ingegeven uit besparingsoverwegingen - er hoeven dan geen nachturen te worden uitbetaald - liggen volgens Egbert Hans andere redenen aan de basis.

"Over dag werken mensen beter dan 's nachts, waardoor we de kwaliteit van ons product nog kunnen verbeteren", aldus Hans. Vannacht is het de eerste keer dat de "Australische" redactie volledig autonoom werkt, zonder meekijkend oog vanuit Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?