© Riccardo Bevilacqua

Belgian Pride zit krap bij kas

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
16/04/2014

Met een noodsysteem van renteloze voorschotten van Vrienden van het Regenbooghuis lost de Belgian Pride van 17 mei zijn liquiditeitsproblemen op. Amper 36.000 euro aan voorschotten is reeds gestort, voor een budget van 270.000 euro voor de Pride, zo vernam Brussel Deze Week. Ook de beloofde besluiten en ordonnanties blijven achterwege.

D e Belgian Pride, al 19 jaar bekend als de Gay Pride, is de grootste manifestatie van holebitransgroepen. Ze ontvangt toelagen van zeven overheden: de Vlaamse Gemeenschap, het Brussels Gewest, de Vlaamse en de Franse Gemeenschapscommissie, Brussel-Stad, de Franse Gemeenschap (Fédération Wallonie-Bruxelles) en de Waalse regering.

Maar de subsidies laten op zich wachten en de financiering komt daardoor in het gedrang. “Vermits er ook geen besluiten en ordonnanties in de bus vallen, hebben we niet alleen een liquiditeitsprobleem maar kunnen we ook niet aankloppen voor een lening,” stelt voortrekker Chille Deman. “We moeten 5 procent interest betalen aan de coöperatieve De Hefboom, die ons geld leent. Maar zonder subsidiebelofte op papier, mogen we zelfs daar niet aankloppen. De overbruggingsperiodes voor liquiditeit blijven zeer problematisch, en hebben ieder jaar te maken met de lome politieke besluitvorming.”

Een pragmatische oplossing vond de Pride bij de Vrienden van het Regenbooghuis, dat met eenzelfde probleem zit voor de eigen instelling (zoals personeelskosten sinds januari) en andere holebiverenigingen. Die hulpvereniging, gestuurd door Hilde De Greef, bedelt bij mecenassen voor overbruggingsgeld. Er is ook een systeem aanvaard van giften met fiscale erkenning via het Fonds van de Koning Boudewijnstichting.

In 2011 kende de Belgian Pride al een groot liquiditeitsprobleem, waardoor het evenement in het water dreigde te vallen. Sindsdien blijft het probleem groeien. Zelfs al staan er verkiezingen voor de deur, toch ziet de editie 2014 (waarvoor 85.000 deelnemers worden verwacht) er financieel niet rooskleuriger uit. “Onze grootste kost blijft het personeel, het promotiedrukwerk en de publicitaire advertenties,” stelt Deman. “De dag zelf moeten de podia, de village-infrastructuur bij de Beurs en de toiletten gehuurd worden, en gaat veel geld naar private security van de optocht. Direct nadien volgt de hoge elektriciteitsfactuur.”

Met enkele activiteiten vooraf haalden de Vrienden al 10.000 euro bijeen om het structurele probleem te counteren; private vrienden schoten 20.000 euro extra voor directe kosten voor. Enkel een subsidievoorschot van 20.000 euro van Vlaams SP.A-minister Pascal Smet (Vlaamse Gemeenschap) en 16.000 euro van Christos Doulkerides (Ecolo), minister-voorzitter van de Cocof (Franse Gemeenschapscommissie) kwamen reeds toe. Chille Deman signaleert dat hij nog wacht op 30.000 euro subsidie ( of -voorschotten) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met name van Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld) en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

In het algemeen is het liquiditeitsprobleem, door gebrek aan tijdige voorschotten een oud zeer, “dit kan geen jaren meer duren,” luidt het. De Pride heeft zich voor mei 2019 (net voor de volgende verkiezingen) kandidaat gesteld om de Europride in te richten. Op 6 mei houdt de holebikoepel in La Tentation een politiek debat over de toekomstige aanpak van de subsidiëringsproblematiek. Alle grote partijen hebben toegezegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni