'Belgisch surrealisme' deed Marokkaanse prof in Steenokkerzeel belanden

© RTBF

De Marokkaanse professor Abdelkader Hakkou, die sinds vrijdagnacht in het gesloten centrum van Steenokkerzeel was opgesloten en zondagnamiddag is vrijgelaten, had nooit opgesloten mogen worden. Dat zegt ULB-rector Yvon Englert, die met Hakkou de pers te woord stond. "Dit is surrealisme op zijn Belgisch", omschreef hij de feiten.

Abdelkader Hakkou reisde vrijdag naar België, omdat hij bij een onderzoeksproject betrokken is waar ook de Franstalige universiteit ULB aan meewerkt. Zijn paspoort en Franse visum gaven hem al minstens zes keer eerder toegang tot het Belgisch grondgebied, maar vrijdag liep het fout. Hij  werd opgepakt bij zijn aankomst op de luchthaven van Charleroi. 

"De man had een Frans visum en het was een toeristenvisum, hij had niet genoeg geld op zak en zijn reisdoel was ook niet duidelijk", zei staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA) zondagochtend aan de VRT. "Onze grenspolitie bewaakt de buitengrens van Schengen en heeft dat in dezen gedaan op een heel correcte manier. Als er drie voorwaarden niet vervuld zijn, dan krijg je geen toegang tot het grondgebied en word je vastgehouden in het gesloten centrum van Steenokkerzeel", zegt Francken. 

"Dus onze mensen hebben geen fout gemaakt, hebben de wet toegepast en die geldt voor iedereen, professor of geen professor."

'Klein incident'
Eén van de niet-vervulde voorwaarden zou de financiering van Hakkou's verblijf zijn. De ULB staat evenwel in voor zijn reis- en verblijfskosten. De Brusselse universiteit heeft een advocaat onder de arm genomen om de prof uit het gesloten centrum te krijgen, en dat lukte uiteindelijk tegen zondag in de vooravond.

Volgens de prof begreep de politieagent die hem op de luchthaven van Charleroi controleerde het motief van zijn reis niet. "Wij betwisten niet dat zijn documenten niet helemaal waren wat ze hadden moeten zijn, maar dat rechtvaardigt nog geen opsluiting en een uitwijzingsprocedure", reageert ULB-rector Englert zondag in de vooravond. "Een eenvoudig telefoontje had voor de nodige inlichtingen kunnen zorgen."

Professor Hakkou noemde de twee dagen opsluiting bij de RTBF een 'klein incident'. Hij werkt al 15 jaar samen met Belgen en zegt dat de ontvangst verder altijd hartelijk is geweest.

'Ik keur dit klimaat af'
ULB-rector Englert benadrukt dat Hakkou in het kader van een universitair samenwerkingsproject naar België gekomen is, dat gefinancierd wordt door de federale overheid.

"Dit is dus surrealisme op zijn Belgisch", vindt Englert. Volgens de rector is het niet de eerste keer dat genodigden aan de grens worden tegengehouden. "Ik keur dit klimaat af waarbij de universiteit gehinderd wordt in het uitdragen van haar universalistische visie en dat België een negatief imago geeft. We moeten wakker worden."

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook