Bewoners wachten al acht jaar op resterende schadevergoeding

© tvbrussel
| De Gaucheretstraat, vlak na de ontploffing

Tijdens de explosie in de Schaarbeekse Gaucheretstraat liep het huis van Samir Asrih ernstig schade op. Acht jaar later is slechts 85 procent van de schade vergoed, en bovendien kreeg hij geen steun voor de traumatische ervaring. Zijn advocaat start donderdag een nieuw proces.

Samir Asrih en zijn vrouw zijn één van die mensen. In de nacht van de explosie overnachtten ze in een school in de omgeving. De dag daarna kregen ze een zeer klein appartement toegewezen. "Toen we ons beklag daarover deden, kregen we te horen dat we zelf maar op zoek moesten naar een appartement," betreurt Asrih in La Dernière Heure. Na een maand zoeken, bood de gemeente hen een ander appartement aan, maar ook dat deugde niet omdat het armoedig was en vol kakkerlakken zat.

Ook in de jaren die volgden, moest hij regelmatig op zoek naar een nieuw appartement, waar hij bovendien huur voor moest betalen terwijl zijn door de explosie beschadigde huis een koophuis was. Toen hij met zijn voormalige advocaat naar de rechtbank trok om de gemeente daarvoor aan te klagen, verloor hij de rechtszaak omdat zijn advocaat het liet afweten, laat hij weten aan BRUZZ.

Al met al was het een traumatische ervaring, waarvoor Samir Asrih en zijn familieleden de hulp hebben ingeschakeld van een psycholoog, wat nog weer extra kosten met zich mee heeft gebracht. Sinds enkele jaren heeft Asrih een nieuwe advocaat, Emmanuel Carlier. Die heeft op donderdag een nieuw proces opgestart tegen de eigenares van het pand waar de explosie plaatsvond. In de hoop via die weg de volledige geldsom aan onkosten terug te krijgen.

Asrih heeft van zijn eigen verzekeraar slechts 85 procent van de schade aan zijn huis vergoed gekregen. Bovendien zijn de voorwerpen die uit het pand werden gestolen toen het onbewoonbaar was, nooit vergoed.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?