Bijna 1 miljoen vierkante meter kantoren omgebouwd tot woningen

© DDS & Partners Architects

Sinds 2008 is in Brussel 925.000 vierkante meter kantoren omgevormd tot woningen. Daardoor zakt de totale kantoorcapaciteit voor het eerst in jaren onder de 13 miljoen vierkante meter. De conversie is in Brussel makkelijker dan in andere hoofdsteden omdat de kantoorprijs nergens anders zo dicht bij de woningprijs ligt.

De Brusselse bevolking groeit, en een mogelijke oplossing om die groei op te vangen is de omvorming van kantoren tot woningen. Dat gebeurde de laatste 9 jaar massaal: bijna 1 miljoen vierkante meter kantoren werd omgevormd tot woningen, en in mindere mate tot hotels, scholen en rusthuizen, schrijft De Tijd vrijdag. Bekende voorbeelden zijn de renovaties van de vroegere hoofdzetels van de ASLK en de chemiereus Solvay.

Die omvorming is in Brussel gemakkelijker dan in andere hoofdsteden, omdat de kantoorprijs per vierkante meter in geen enkele andere kantorenstad zo dicht bij de woningprijs per vierkante meter ligt.

Kantoorvoorraad lager
Die conversie heeft een invloed op de totale kantoorcapaciteit, die voor het derde jaar op rij afneemt. In 2015 dook de voorraad voor het eerst sinds jaren onder de 13 miljoen vierkante meter. In 2016 zakt dat verder tot 12,76 miljoen vierkante meter. Vooral in de Louizawijk zijn de transformaties voelbaar. Daar verdween meer dan vier procent van de kantoorvoorraad. 

De vermindering van de kantoorcapaciteit heeft geen grote invloed op de leegstand. Voor het vierde jaar op rij schommelt de leegstand in de Brusselse kantorensector rond de 8 procent.

Toekomst
Volgens Inventimmo, een studiedienst van citydev.brussels en perspective.brussels komen er in 2017 enkele zeer grote nieuwe kantoren bij, met onder meer de nieuwe NAVO-zetel, waarvan de nieuwe gebruikers voor het einde van het jaar zullen verhuizen.  Verder zullen de eerste Vlaamse ambtenaren in 2017 verhuizen naar het Herman Teirlinck-gebouw (66.500 m²) op Thurn & Taxis.

Daardoor neemt niet alleen de voorraad toe, er zullen ook meerdere gebouwen leeg komen te staan. De leegstand zal onvermijdelijk toenemen en de transformaties, die worden voortgezet, kunnen dat niet compenseren. Tenzij de brexit nieuwe gebruikers naar Brussel brengt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?