Bijzonder ritueel in het Zoniënwoud staat stil bij slachtoffers 22/3

metrostation Maalbeek MIVB metrohalte openbaar vervoer metrostation Maalbeek MIVB metrohalte openbaar vervoer
© PhotoNews
| Initiatiefneemster Kristin Verellen verloor haar man bij de aanslag in Maalbeek.
© PhotoNews
| Initiatiefneemster Kristin Verellen verloor haar man bij de aanslag in Maalbeek.

In het Zoniënwoud zijn vrijdagnamiddag de slachtoffers van de aanslagen in Maalbeek en Zaventem herdacht. Initiatiefneemster Kristin Verellen verloor drie jaar geleden haar man.

De herdenking vond plaats in de berkencirkel in het Zoniënwoud in Watermaal-Bosvoorde. Daar is een jaar na de aanslagen een natuurmonument opgericht door landschapsarchitect Bas Smets, met steun van Leefmilieu Brussel. Het bestaat uit een ronde zitbank en 32 berken, symbool voor de 32 dodelijke slachtoffers van 22 maart. Daar bood We Have The Choice, de burgerbeweging waarvan Kristin Verellen de drijvende kracht is, een tweedelig herdenkingsritueel aan. Eerst was er een stiltemoment van een uur, dan volgde een cirkelritueel.

Verellen legt uit: "We hebben eerst samengezeten in stilte, in de natuur, vooral de natuur heeft gesproken en daarna was er tijd voor een cirkelritueel. Wat we willen delen, kunnen we delen in de cirkel. Door dat te doen, wordt wat ons bezwaart en op ons hart ligt een stuk lichter en zo kunnen we ons veel makkelijker verbinden met elkaar. Als je stil wordt en verbinding opzoekt, verdwijnt de gescheidenheid en de angst."

Slachtoffers, familie en vrienden van slachtoffers en interventiediensten deden mee. Het was een open evenement. "Iedereen die zijn medeleven wil uiten over hetgeen gebeurd is, mocht meedoen", aldus Verellen. Aan het stiltemoment nam ook CDH-Kamerlid Georges Dallemagne deel. Hij was er eerder ook al bij tijdens de herdenking op de luchthaven van Zaventem. Philippe Vandenberghe, een van de eerstehulpverleners, die onlangs nog in beeld kwam door zijn hongerstaking, deed mee aan het tweede gedeelte, het cirkelritueel. Een koor, Framagomi, luisterde de herdenking op.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?