Bild schiet met scherp op ei van Van Rompuy

© Samyn and Partners
De populaire Duitse krant Bild heeft het niet voor ‘het ei van Van Rompuy’, het nieuwe EU-hoofdkwartier dat in de Wetstraat gebouwd wordt. Dat de Europese Unie een "protserig paleis" bouwt, terwijl de rest van Europa moet besparen, is voor Bild onaanvaardbaar. Architect Philippe Samyn verdedigt het project.

Bild laat enkele getuigen aan het woord om haar stelling kracht bij te zetten. "Een archictectonische droom, maar een nachtmerrie voor de Europese belastingbetaler," zegt Michael Jäger, de voorzitter van de Europese lobby van belastingbetalers TAE. De Britse premier David Cameron heeft het over een "gouden kooi". Volgens Bild was Cameron zeer gefrustreerd toen hij Van Rompuy tijdens een discussie over besparingsprogramma's zag rondlopen met een glanzende brochure over het "paleis".

Omwille van de specifieke vorm, een groot ei in een vierkant, gaf Bild het gebouw de naam "EU-uterus". "Maar de Belg noemt het paleis liefdevol 'juwelenkast'," schrijft de krant.

De Duitse krant laat verder weten dat de kosten die oorspronkelijk geschat waren op 240 miljoen euro intussen opgelopen zijn tot 290 miljoen.

Bild heeft de grootste oplage van alle Europese dagbladen.

'Geen luxe'
Philippe Samyn van het Brusselse ingenieurs- en architectenbureau Samyn en Partners verdedigt op FM Brussel zijn ontwerp."De ei-vorm komt vooral uit de functie van de gebouwen, met vooral vergaderzalen," zegt hij. "Het is ook geen luxueus gebouw, zeker niet in vergelijking met wat er in Berlijn of andere Duitse steden gebouwd wordt."

Hij ontkent ook dat het budget al overschreden is. "De kosten zijn geschat op 250 miljoen euro, en daar zitten we 10 procent onder. Er is dus geen sprake van overschrijding van het budget en dat is ook nooit zo geweest. Het is ook de bedoeling om die marge te blijven behouden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?