Boek over mythische concertzaal Plan K in de maak

© Carly / RTBF

Op de valreep is fotograaf Philippe Carly erin geslaagd via crowdfunding het geld bijeen te rapen voor een boek over de mythische concertzaal Plan K in Molenbeek. Begin jaren tachtig vonden daar veel legendarische concerten plaats van bands als Joy Division, Echo and the Bunnymen, Front 242 of Human League.

Dat meldt de RTBF. Carly (60) verzamelde in twee maanden de benodigde 22.500 euro aan giften.

In de jaren tachtig was Plan K dé plek in Brussel waar je rock, punk, new wave en avant-gardeperformance kon gaan bekijken. De oude suikerraffinaderij in de Manchesterstraat 21, vlak bij het kanaal, was in 1979 gekocht door een danscompagnie die Plan K heette. Al gauw vonden er ook concerten plaats.

Fotograaf Philippe Carly maakte het allemaal van op de eerste rij mee. Hij was erbij tijdens de twee ''onvergetelijke'' concerten van Joy Division, dat voor het eerst ook buiten Engeland optrad. Maar hij zag er ook onder meer Echo & the Bunnymen, Birthday Party, The Human League, Cocteau Twins, Cabaret Voltaire, Bauhaus, Psychedelic Furs, A Certain Ratio, Front 242, Eyeless in Gaza, en Young Marble Giants.

Carly liep al jaren met het plan rond, meldde Het Nieuwsblad onlangs. Hij begon er echt aan toen zijn vriendin Annik Honoré, programmator van Plan K, anderhalf jaar geleden onverwachts overleed. Het boek is ook bedoeld als een hommage aan haar.

''Ik werk hier al twaalf jaar aan, uiteraard ben ik blij dat de crowdfunding gelukt is'', zegt Carly aan de RTBF. ''(...) Ik ben dubbel tevreden: zowel voor mij als voor de mensen die geld hebben gegeven, met enorm veel enthousiasme.''

De foto's in het boek worden aangevuld met reproducties van de affiches, en getuigenissen van muzikanten, journalisten en medewerkers die geregeld in de Plan K over de vloer kwamen.

In de radioshow van Onda Sonora was Philippe Carly te gast met muziek en bijhorende verhalen. Luister hier naar de uitzending:

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • La Boum. 'Dit krijg je als je jongeren negeert'
  • Parking 58: Archeologen vinden tienduizenden overblijfselen uit het oude Brussel
  • Edouard Vermeulen heeft het gehad met de koopjes en de fast fashion
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Simon Spruyt: stripheld en ambetanterik
  • Pink Screens: à la chasse aus pyrales avec Roxanne Gaucherand
  • Nouvelle Belgique: 3D, a new live experience
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement