Fruittelers trekken bij Comeos aan alarmbel over te lage prijzen

e6bb6cb0-whatsappimage2023-02-06at141724.jpeg
© Belgaimage
| Voor de deuren van Comeos hebben fruitboeren kratten vol appelen uitgestort.
© Belgaimage
| Voor de deuren van Comeos hebben fruitboeren kratten vol appelen uitgestort.
Updated: 06-02-2023 - 14:20

Een honderdtal fruittelers is maandag in stoet vanuit Luik naar Brussel getrokken om aan te klagen dat ze hun productiekosten niet meer kunnen dekken. Op initiatief van Actiegroep Fruittelers en Cepifruit gingen de fruitboeren de te grote marges van de supermarkten aanklagen bij handelsfederatie Comeos. Daar werden kratten vol appelen voor de deur uitgestort.

De grote supermarkten voeren de druk op de prijzen op om zelf met grotere marges te kunnen verkopen, maar de fruittelers zien dat die situatie onhoudbaar is geworden. De consument betaalt bovendien ook al genoeg, vinden ze.

"De consument betaalt in de supermarkten tussen 2 en 3 euro per kilo, terwijl het fruit bij mij vertrekt aan 50 eurocent per kilo. We hebben 1 euro nodig om de kosten te dekken, de klimaatrisico's op te vangen. Dat is geen luxe, we hebben het echt nodig," zegt zelfstandig fruitteler en initiatiefnemer Xavier Laduron.

"De actuele crisis heeft een invloed op onze sector. De kostprijs voor ons product is gigantisch gestegen. Denk maar aan loonindexaties, hoge energieprijzen, oplopende kosten voor meststoffen, verpakkingsmateriaal of transport. Dit allemaal zonder enige compensatie van de retail. Iedere winkelkar wordt duurder, maar ze vertikken het voorlopig om aan ons een prijsstijging te betalen," voegt Nico Rosmeulen van Actiegroep Fruittelers toe.

'Beste fruit ter wereld'

De actievoerende fruitboeren vragen de consumenten om kritisch te zijn en Belgisch fruit te kopen. Binnenkort is er een overleg gepland met Comeos. "Indien Comeos geen gehoor geeft aan onze bezorgdheden verspillen ze hun kans op dialoog en dan zullen we drastische stappen nemen en meer acties organiseren," waarschuwt Rosmeulen.

"De boeren pikken het ook niet dat er nog zoveel appelen en peren worden geïmporteerd. Bovendien zien ze dat het helemaal niet duidelijk is voor de consument waar het fruit nu vandaan komt. De consument koopt fruit dat van de andere kant van de wereld komt zonder het te weten. Wij produceren hier in België het beste fruit ter wereld. Het is veel beter dan wat we in Zuid-Afrika of Nieuw-Zeeland vinden. Het fruit komt ook echt van daar. Het moet fair en rechtvaardig zijn, want morgen moet er nog altijd fruit worden geproduceerd in België", stelt Laduron.

De aantrekkelijkheid van de fruitteelt is aan het verdwijnen, vrezen de actievoerders. Ze hadden symbolisch een doodskist mee die het einde van de fruitteelt in België aanduidt in 2023. De opvolging is niet verzekerd als de situatie dezelfde blijft. "Het is zorgwekkend dat de gemiddelde leeftijd van onze telers vandaag 57 jaar is. Er zijn geen jongeren die nog geloven in de toekomst van de Belgische fruitteelt", besluit Rosmeulen.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?