Britse zwerfvuilactivist doet Brussel aan

© 1 déchet par jour / Instagram
© 1 déchet par jour / Instagram

Als iedereen elke dag één stuk zwerfvuil zou oprapen en weggooien, dan zou de stad er meteen een pak netter uitzien. Met die eenvoudige boodschap trekt de Brit Edmund ‘Mr Bin’ Platt ten strijde tegen straatafval, onder de noemer "1 déchet par jour". Hij trok al langs verschillende Franse steden, en was vandaag voor het eerst - heel even - in onze hoofdstad. "Qua afval moet Brussel zeker niet onderdoen voor Parijs of Londen", vertelt hij aan VRT Nieuws.

Eddie Platt, een Brit die al zes jaar in Marseille woont, trekt drie maanden lang al liftend door Europa. Hij wil met zijn acties – zowel live als op sociale media - burgers bewust maken van al het rondslingerende zwerfvuil in de steden, en hun meteen ook aanporren om er iets aan te doen. Een beetje zoals de Belgische student Adel die ook actie voert rond zwerfvuil, maar dan specifiek in Brussel, onder de noemer Leo Not Happy.

Platt pakte eerder al Franse steden als Parijs en zijn thuishaven Marseille aan. “Soms zien mensen me afval rapen en komen ze vragen wat ik doe, of sluiten ze even aan", vertelde Platt aan de VRT. "Het is niet echt mijn bedoeling om gericht grote groepen mensen te mobiliseren voor mijn project, dat gebeurt vaak eerder spontaan."

"Mijn doel is vooral om afval viraal te laten gaan. Ik post heel wat foto's en filmpjes over mijn afvaltocht. Ik wil mensen met hun neus op de feiten drukken. Onze steden liggen er vaak vuil bij, maar mits een kleine inspanning kan iedereen eigenlijk bijdragen tot een mooiere en schonere wereld."

In deze video legt Platt zijn doel uit (lees verder onder de video):

In de voorbije week nam 'Mr Bin' ook twee stranden in Bretagne onder handen. “Op beide plaatsen kreeg ik vrij veel hulp, ik merk dat het in steden moeilijker gaat", zegt Platt. "Daar kom je meer toeristen tegen, en die willen op vakantie niet meteen de handen uit de mouwen steken."

Vandaag was Platt maar enkele uren in de Belgische hoofdstad, maar hij plant om binnenkort voor wat langer terug te komen. In de panoramische lift aan het Justitiepaleis liep hij wel zowaar een Zuid-Afrikaanse fan tegen het lijf, liet hij zien op Facebook. In een aparte post prees hij ook de Marokkaanse uitbaters van een Brusselse droogkuis, die hem 50 euro gegeven hebben om zijn overnachting en eten in Brussel te betalen. "WTF Belgium!"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?