Brussel, Gent en Barcelona in debat over participatie

Hoe kunnen steden de burger nauwer betrekken bij hun beleid? Het is de centrale vraag van de campagne Cities4Europe – Europe for citizens die wordt afgetrapt met een debat in Bozar. In het panel heel wat grote namen uit Brussel en daarbuiten.

In deze tijden van populisme en eurosceptisme moet de democratie zich heruitvinden en daar kunnen steden een grote rol in spelen, klinkt het bij Eurocities, een samenwerkingsverband van 140 steden. “Heel wat steden experimenteren met burgerbudgetten, policy crowdsourcing en directe democratie”, zegt Anna Lisa Boni, secretaris-generaal van Eurocites. Het stedennetwerk lanceert maandag een campagne om het debat over democratie en burgerparticipatie aan te wakkeren.

Anna Lisa Boni

“Met de campagne willen we meer mensen betrekken bij het debat over onze gemeenschappelijke toekomst en overheden inspireren om mensen op de eerste plaats te zetten”, aldus nog Boni. “Een jaar voor de Europese verkiezingen brengen we burgers en beleidsmakers bij elkaar in de zoektocht naar nieuwe manieren om mensen te betrekken bij het beleid. Het is tijd dat we de manier van aan politiek doen in Europa veranderen.”

Om de campagne op gang te trekken is er een debat in de Brusselse Bozar, met behalve Brussels burgemeester Philippe Close en zijn Gentse collega Daniel Termont, momenteel voorzitter van Eurocities, ook de bekende burgemeester van Barcelona Ada Colau, die zelf uit een burgerbeweging komt.

Daarnaast maakt de Nederlands-Amerikaanse sociologe Saskia Sassen haar opwachting. Zij is gespecialiseerd in globalisering en migratie. Ook de Brusselse filosoof Philippe Van Parijs en Ingrid Pecquet, directrice van het bedreigde kunstencentrum Recyclart zitten in het panel.

In het kader van Cities4Europe worden ook in tal van andere steden debatten en evenementen georganiseerd. De bedoeling is dat de beste ideeën tegen het einde van het jaar gebundeld worden en overgemaakt aan nationale en Europese leiders.

Het debat in Bozar is vrij toegankelijk. Wie erbij wil zijn, kan zich hier registreren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?