Brussel test momenteel meer dan tijdens eerste golf

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 13 augustus 2020
Updated: 13-08-2020 - 17:33

Nicolas Lagasse en Inge Neven van de GGC hebben meer uitleg gegeven over de huidige covid-19-situatie in Brussel. Ze wilden vooral van de gelegenheid gebruikmaken om het draagvlak onder de bevolking te vergroten voor de maatregelen om de coronacrisis te beteugelen.

Want Neven is niet blind voor de realiteit op straat: “Ik liep hier net over straat en zag al drie mensen zonder mondmasker,” zei ze. Nochtans is dat vanaf woensdag overal in Brussel verplicht in de openbare ruimte. Ze legde uit hoe het gewest probeert zoveel mogelijk mensen te bereiken en overtuigen van de maatregelen die genomen worden. “We verspreiden flyers, hadden spots in de media, waren actief op sociale media, in de MIVB-voertuigen en werkten samen met de huisartsenkring. En dat in acht verschillende talen.”

Volgens Neven vereist de bestrijding van het virus een gezamenlijke inzet van zowel burgers als overheid. "We moeten constant een balans vinden in middelen om het virus te bestrijden en wat nog haalbaar is voor de bevolking. Er is een coronamoeheid, dat weten we, maar we moeten het virus blijven bestrijden. We houden rekening met wat de bevolking nog aankan omdat we betogingen als in Duitsland absoluut vermijden."

De Brusselse besmettingscijfers met 675 nieuwe gevallen in de laatste zeven dagen, blijven volgens het gewest onrustwekkend. Er is een stijging van 54 procent ten opzicht van vorige week.

Testing

De testcapaciteit in Brussel gaat omhoog, werd vorige week al aangekondigd. Afgelopen week werden er ruim 12.000 tests uitgevoerd. Dat zijn er meer dan wekelijks tijdens de eerste golf. Wel werden er relatief veel minder positieve gevallen genoteerd: ruim 5 procent. “Momenteel zijn er voldoende tests beschikbaar,” aldus Neven. De capaciteit wordt immers nog verder verhoogd.

Ook de contact tracing ploeg die na een positieve test aan de slag moet, staat steeds verder op punt. Momenteel zijn 63 callagents aan de slag en werken 7 contact tracers op het terrein. Zij deden gezamenlijk 2381 telefoontjes en 373 huisbezoeken. Bovendien werden 5500 toeristen die terugkeerden uit rode zones gecontacteerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?