Lydia Mutyebele, Brussels schepen voor Gelijke Kansen.

Brussel wil afschaffing van de slavernij blijvend herdenken

Glodie Mungaba
© BRUZZ
27/01/2023

Dinsdag werd in het stadhuis van Brussel het project 'Herdenking slavernijverleden' officieel gelanceerd. Dit initiatief is een idee van de vzw Afrology in samenwerking met Brusselse Raad voor Culturele Diversiteit en de stad. Het doel is een officiële datum te vinden voor de internationale herdenkingsdag van de slavenhandel, de slavernij en de afschaffing hiervan in Europa.

Net voor de start van de avond werd hulde gebracht aan de Republiek Haïti. Dat was het eerste land dat op 1 januari 1804 de slavernij en de slavenhandel afschafte.

Ter gelegenheid van de 219de verjaardag van de onafhankelijkheid van Haïti was een heel aantal ambassadeurs uit Afrika en elders uitgenodigd om over de oorzaken en gevolgen van de slavernij te spreken.

Voor Lydia Mutyebele (PS), Brussels schepen voor gelijke kansen, heeft de slavernij altijd een zware invloed gehad op de afstammelingen. "Europa speelde een zeer belangrijke rol in deze driehoekshandel", vertelt ze. "De gevolgen van de slavernij voor de afstammelingen ervan zijn in onze moderne samenlevingen nog steeds voelbaar in de economische, sociale discriminatie en ongelijkheid waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd".

5a748097-lydiamutyebele.jpg

Lydia Mutyebele (PS), Brussels schepen voor gelijke kansen en de ambassadeur van Haïti in België, Dr. Jesse Jean.

Uitzondering van Europa

De Internationale dag voor de herdenking van de slavenhandel en de afschaffing ervan werd in 2004 opgenomen in de agenda van de UNESCO. Die wordt op 23 augustus in verschillende delen van de wereld gevierd, met uitzondering van Europa. "Het is belangrijk om de blijvende invloed van het fenomeen op het verleden, het heden en de toekomst van vele toekomstige generaties te erkennen", aldus Mutyebele.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni