Brusselse cultuurhuizen: ‘Er is duidelijk weinig vertrouwen in wat we doen’

Updated: 10-11-2019 - 18:15

Verontwaardiging alom bij de Brusselse cultuurhuizen over de besparingsmaatregelen van de Vlaamse overheid. "Een ongelooflijk zware klap voor heel de sector. Er is duidelijk weinig vertrouwen van de regering in wat we doen, en dat als vaandeldragers van de Vlaamse cultuur."

Het gaat om een besparing van 6 procent op de werkingssubsidies en 60 procent minder projectsubsidies. Dat zijn de concrete besparingen uit het eerste beleidsplan Cultuur van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

“We hadden de besparingen wel verwacht, maar het blijft een enorme schok voor de hele sector,” zegt Tom Bonte, artistiek directeur van de Beursschouwburg aan BRUZZ. “Het is ook niet de eerste keer: in 2014 was het ook raak, toen moesten we besparen met 7,5%. Al bij al hebben we dan nu toch wel een aardige duit in het zakje van de regering gedaan. Wat ik nooit zal begrijpen is dat de regering de zwakke spelers viseert en niet de sterke schouders. Voor de grotere kunstinstellingen gaat het om besparingen van 3%, de kleinere instellingen moeten besparen met 6%. Dat is een enorm verschil.”

"Ook de besparingen op de projectsubsidies zullen enorm voelbaar zijn. Jonge kunstenaars hebben het al moeilijk en komen nu in een nog veel precairdere situatie te zitten. Er zullen bij ons meer vragen komen voor subsidies, en we zullen er veel minder kunnen beantwoorden."

Standpunt innemen

De Beursschouwburg roept projectgeoriënteerde kunstenaars op om samen na te denken over een gepaste reactie op de besparingen. “Dinsdagavond organiseren we hiervoor een evenement in het beurscafé,” klinkt het verder. “Zo kan er met iedereen nagedacht worden over welk standpunt we kunnen innemen en wat er nog mogelijk is.”

Roel Leemans, directeur van het Muntpunt, is niet verbaasd over de besparingen. “Controversieel is het wel. Er wordt in de politieke kringen altijd positief over ons gesproken, we dragen ons steentje bij in de maatschappij. Een week later moeten we besparen. Die 6% is nu heel zichtbaar, maar we moeten eigenlijk elk jaar wat meer besparen.”

Johan Leman van de Foyer in Molenbeek over de besparingen in de sector.

Bekijk hier de reactie van Roel Leemans, directeur van het Muntpunt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?