Brusselse databank moet vrouwelijke experts raden van bestuur inloodsen

Vanaf 2017 moeten in de raden van bestuur van beursgenoteerde- en overheidsbedrijven in België minstens een derde vrouwen zetelen. Heel wat bedrijven halen dat nog niet en moeten het komende jaar dus op zoek. “Bedrijven zeggen vaak dat ze geen geschikte vrouwen kunnen vinden. Met onze nieuwe databank bieden we een antwoord op die dooddoener”, zegt Marleen Teugels, directrice van het Kruispunt Gendergelijkheid Amazone.

De quotawet werd in België in 2011 ingevoerd – toen was nog maar 10 procent van de bestuurders in beursgenoteerde ondernemingen vrouw. Na een overgangsperiode van vijf jaar moeten Belgische grotere beursgenoteerde bedrijven vanaf 2017 1/3 vrouwelijke bestuurders hebben. Een soortgelijke regeling bestaat ook al in Duitsland, Noorwegen, Frankrijk en Italië.

Heel wat ondernemingen hebben hun hoofdzetel in het Brusselse, maar halen het vrouwenquotum nog niet. Amazone zag de bui al hangen, en lanceerde afgelopen najaar een oproep in haar netwerk om vrouwelijke experts te vinden. Die zijn inmiddels opgenomen in een databank, waarin bedrijven op zoek naar een relevante experte kunnen snuisteren.

Voor de databank kreeg Amazone een projectsubsidie van 34.000 euro van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V), die onlangs in ons programma De Kenners ook aandrong op een evenredige verdeling tussen mannen en vrouwen in alle schepencolleges en regeringen in het land. Al in 2009 pleitte ze voor de invoer van een databank van vrouwen met bestuurstalent. Nu ze staatssecretaris is, komt die er ook effectief. 

“Brussel barst van het vrouwelijke talent”, zegt Teugels. Meer dan honderd vrouwen meldden zich al aan, maar de initiatiefnemers hopen dat nog veel anderen zullen intekenen. “Een voorwaarde om in de databank te komen is dat de vrouwen minstens vijf jaar ervaring hebben in hun vakgebied, en in Brussel wonen of werken”, zegt Teugels.

Deeltjesfysica, water of terrorisme
De dames op expertes.brussels zijn onderverdeeld in 14 deeldomeinen: van kunst en cultuur over politiek of economie tot exacte wetenschappen of onderwijs. De vrouwen kunnen dan ook nog specifieker hun onderzoeks- of vakdomeinen aangeven.

Zoekt u bijvoorbeeld een experte in deeltjesfysica, wateronderzoek, publiek-private samenwerkingen, ‘Internet of Things’ of deradicaliseringsbeleid? Dan kunt u die nu al terugvinden in de databank, meestal mét cv en contactgegevens. Er zullen ook ervaringsdeskundigen in de armoede worden opgenomen.

“We focussen op raden van bestuur, maar organisaties die een spreker willen boeken of journalisten die op zoek zijn naar een expert, kunnen er zeker ook terecht. We willen zo laagdrempelig mogelijk zijn”, zegt Teugels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?