De gemiddelde Brusselse huurprijzen zijn de afgelopen drie jaar zo goed als stabiel gebleven. Dat blijkt uit de cijfers van een onderzoek van de Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en de Renovatie (RVOHR). Voor de 5.000 onderzochte woningen bleek de gemiddelde huurprijs 710 euro te bedragen.

Maar liefst 62 procent van de Brusselaars is huurder. Het grootste gedeelte daarvan blijft minder dan drie jaar en negen maanden in hetzelfde pand en betaalt daar gemiddeld zo’n 710 euro voor. Dat zijn de conclusies van een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en Renovatie (RVOHR) en waarvoor het 5.000 woningen in onze hoofdstad onder de loep nam.

Duurste exemplaren in het zuiden
Geografisch gezien vind je de laagste huurprijzen in de oude wijken van Anderlecht, Molenbeek, Koekelberg, Jette, Schaarbeek, Sint-Gillis, Elsene, Etterbeek en Vorst. “Maar de prijzen stijgen er wel sneller dan in de andere Brusselse gemeenten”, zo zegt RVOHR aan BX1.

In het zuiden van onze hoofdstad moet je het meeste geld neertellen voor een huurwoning. De gemeenten Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe bevinden zich helemaal bovenaan de prijslijst.

Verder is het slecht gesteld met de staat van de verhuurde gebouwen. Ongeveer zestig procent werd opgetrokken voor 1945 en is dringend toe aan renovatie. Ook het energieverbruik laat in een van de drie gevallen te wensen over.

Meer dan de helft wil kopen buiten Brussel
Als we naar de leeftijd van de gemiddelde huurder kijken, zien we dat die relatief laag ligt. De levensverwachting mag dan misschien wel stijgen, maar toch is er ook een grote groep jongeren die in Brussel een huurcontract afsluit.

Tot slot is het opvallend dat 75 procent van de rondtrekkende huurders in Brussel hier nog een tijdje wil blijven, maar iets meer dan zestig procent voor de aankoop van een eigen plek wel een stuk grond buiten de hoofdstad verkiest.

Bekijk hieronder in detail het rapport van de RVOHR:

Observatoire des Loyers 2016
Infogram

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni