| De betoging Hijabis Fight Back op de Kunstberg in de zomer van 2020.

Brusselse inrichtende macht staat dragen religieuze tekens op hogescholen toe

JP
© BRUZZ - Belga
19/01/2021

Vanaf september mogen studenten een hoofddoek of ander religieus teken dragen op Franstalige hogescholen en op centra voor volwassenenonderwijs in Brussel en Wallonië. Daarover heeft de raad van bestuur van Wallonie-Bruxelles Enseignement beslist. De keuze heeft betrekking op 50.000 studenten.

In het hoger onderwijs binnen de Franse Gemeenschap is het dragen van de hoofddoek al toegelaten in de meeste instellingen van het katholieke onderwijsnet. Vanaf volgend academiejaar zou dat ook het geval zijn voor de instellingen van het officiële net Wallonie-Bruxelles Enseignement (WBE). Volgens Julien Nicaise, bestuurder bij WBE, is daarover onlangs een consensus bereikt binnen de raad van bestuur.

De voorzitter van het Collectif Contre l'Islamophobie reageert opgelucht. "We werken hier sinds 2017 aan achter de schermen,” reageert voorzitter Mustapha Chairi. Het is volgens Chairi een krachtig signaal voor inclusie. “Vrouwen kunnen nu opleidingen volgen die ze willen volgen in plaats van de opleiding die ze verplicht worden te kiezen. Andere vrouwen gaan het misschien stimuleren om te studeren terwijl ze het anders niet gedaan zouden hebben. De lift van de sociale promotie werkt weer.”

Ook Fatima-Zohra Ait El Maâti heeft al positieve reacties ontvangen. Zij is mede-organisator van de betoging Hijabis Fight Back, die in de zomer van 2020 onder andere pleitte voor het dragen van een hoofddoek op hogescholen. “Eindelijk wordt het genormaliseerd om met een hoofddoek de school binnen te lopen. Jonge vrouwen kunnen zich haast niet voorstellen wat het is om niet te moeten inboeten op vlak van hun identiteit.”

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verzet zich tegen de plannen van het officieel hoger onderwijs van de Franse Gemeenschap om vanaf volgend academiejaar de hoofddoek toe te laten in zijn onderwijsinstellingen. In die raad zetelen ook drie bestuurders die zijn aangeduid door MR. Toch is de beslissing niet zijn zin. "Dat is onaanvaardbaar voor de MR", reageerde Bouchez op Twitter. Volgens hem zal het voor "onnodige spanningen" zorgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, hijabis fight back, hoofddoeken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni