Brusselse oversterfte gezakt tot peil van voor de crisis

© Saskia Vanderstichele
| De begraafplaats van Sint-Agatha Berchem.

Begin mei bedroeg de oversterfte in het Brussels Gewest 12 procent. Dat was het laagste percentage sinds het begin van de coronacrisis midden maart, toen de oversterfte 34,8 procent bedroeg. De piek in het hoofdstedelijk gewest lag in de week van 6 april op 180,9 procent.

Dat blijkt uit cijfers van Sciensano die aan de commissie Gezondheid van het Brussels Parlement werden overgemaakt. In die commissie kondigde minister Alain Maron donderdagnamiddag aan dat gewerkt wordt aan een noodplan voor de woonzorgcentra met het oog op een mogelijke tweede coronapiek.

Uit de cijfers blijkt dat er in het Brussels Gewest tussen 16 maart en 3 mei 1.325 overlijdens meer werden geteld dan het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren. De coronacrisis haalde vanaf de week van maandag 16 maart zwaar uit in het Brussels Gewest. Toen schoot de oversterfte omhoog naar 34,7 procent tegen een oversterfte van 8,6 procent de week voordien en een ondersterfte van 2 procent voor de eerste week van maart.

De oversterfte verdubbelde in de week 23 maart naar 78 procent om twee weken later te pieken naar maar liefst 180,9 procent. Daarna liep het cijfer geleidelijk terug tot 31,5 procent in de week van 27 april, dus tot een peil net onder dat van midden maart.

Contactonderzoek

Minister Maron, samen met Elke Van den Brandt binnen het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie bevoegd voor Gezondheid, gaf donderdagnamiddag in de commissie Gezondheid een nieuwe stand van zaken over de gezondsheidscrisis en het beleid van de Brusselse regering ter zake. Hij had het onder meer over de verlenging van de maatregelen voor de daklozen en wees erop dat de opvangstructuur voor daklozen die (vermoedelijk) besmet geraakten met het coronavirus veel minder gebruikt werd dan gevreesd. Vraag is in hoeverre deze structuur nu moet afgebouwd worden in het licht van een mogelijk nieuwe coronapiek.

Maron moest toegeven dat de contactopvolging ook in het Brussels Gewest te kampen heeft met ernstige kinderziekten. Hij kondigde aan ook aan een nieuw noodplan te werken voor de woonzorgcentra om bij een eventuele tweede piek beter voorbereid te zijn. Zoals bekend was de toestand in de Brusselse rust- en verzorgingstehuizen erg precair zodat uitzonderlijk zelfs een beroep gedaan moest worden op militairen om bij te springen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?